Gå til indhold

Danskerne skal endnu tættere på forskningen

04. marts 2015
50 topledere får 30 timer til at komme med bud på en ny videnskabsfestival, der skal skabe mere dialog mellem forskerne og resten af samfundet. Pressen er velkommen, når deltagerne præsenterer deres anbefalinger til uddannelses- og forskningsministeren.

Knap 50 topembedsmænd, direktører og projektledere samles i denne uge i en 30 timers intensiv camp, hvor skal finde nye måder at engagere danskerne i forskningens verden.

Helt konkret skal de forme og sætte rammerne for Danmarks nye videnskabsfestival.

Pressen er velkommen til at deltage i sidste del af campen, hvor deltagerne præsenterer deres anbefalinger til uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen:

Tid: Fredag den 6. marts kl. 14.20 – 15.35
Sted: First Hotel Copenhagen, Molestien 11, 2450 København SV.

Danskerne skal engageres i forskningen

Videnskabsfestivalen Forskningens Døgn har med succes og hundredvis af arrangementer over hele landet eksisteret i 10 år. Nu skal den løftes til et endnu højere niveau, fremhæve forskningen fra flere vinkler og inddrage borgerne endnu mere i forskningen.

Deltagerne i campen skal udvikle nye konkrete aktiviteter, koncepter og kampagner, der kan få danskerne til at tage endnu mere del i forskningen. Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag initiativet.

- Danmark er langt fremme i forhold til andre lande, når det handler om at inddrage borgerne i forskningen. Men de udfordringer, vi står over for, kalder på endnu tættere kontakt mellem videnskabsfolk og samfund. Alle i et demokratisk samfund har ret til at tage del i beslutninger, der har afgørende indflydelse på deres fremtid. En videnskabsfestival gør det ikke alene, men den kan samle indsatsen og være en platform for dialog resten af året, siger Sofie Carsten Nielsen.

Stor indflydelse

Den nye videnskabsfestival skal få danskerne til at se, hvor stor betydning forskningen har for deres hverdag, og at de også kan få indflydelse på, hvordan dansk forskning skal forme sig.

Dilemmaerne kan for eksempel være, om det er etisk ansvarligt at bruge celler fra menneskelige fostre til at redde liv? Om vi skal genmodificere planter, så de kan tåle pesticider? Og om det er i orden at anvende fødevarer som for eksempel majs til brændsel?

Alle deltagerne i campen er nøglepersoner fra forskellige grene af samfundet, herunder brancheorganisationer, private virksomheder, offentlige institutioner og myndigheder. Deres input og nye idéer bliver brugt fra 2016.

I 2015 afholdes Forskningens Døgn over hele Danmark den 23. - 25. april.


Yderligere oplysninger, kontakt:

Projektleder i Styrelsen for Forskning og Innovation, Katja Gunnertoft Bojsen, tlf. 7231 834, mobil 31163400, e-mail: kabo@fi.dk.
Presse- og kommunikationskonsulent Steen Bruun Jensen, telefon 4132 6030, e-mail sbj@fi.dk 

Handlinger tilknyttet webside