Gå til indhold

Kæmpemikroskop skaber unikke muligheder for dansk forskning og erhverv

09. november 2015
I de kommende år etableres en af verdens største og mest avancerede forskningsfaciliteter, ESS, i Lund i Sverige. I dag blev en strategiplan for, hvordan Danmark får mest muligt ud af ESS overrakt til uddannelses- og forskningsministeren.

ESS, eller rettere European Spallation Source, kan sammenlignes med et gigantisk mikroskop, hvor man kan studere materialer på atomart niveau. ESS giver nye muligheder for forskning, innovation og erhvervsudvikling i Danmark. Men de positive effekter opstår ikke af sig selv. 

For at Danmark kan få mest muligt ud af ESS, skal forskningsfaciliteten tiltrække førende forskere og virksomheder fra hele verden. Der skal blandt andet etableres fire til seks danske fyrtårnsmiljøer på det bio- og materialevidenskabelige område, som skal fungere som omdrejningspunktet for samspillet mellem ESS, erhvervslivet og øvrige internationale materialeforskningsfaciliteter. 

Det foreslår den strategigruppe, som sidste år blev nedsat af den tidligere uddannelses- og forskningsminister. Strategigruppen består af repræsentanter fra universiteter, erhvervslivet, kommuner og regioner, og den fik til opgave at lave en strategi for, hvordan Danmark bedst muligt udnytter de potentielle gevinster ved opførelsen af ESS.

Strategigruppen overrakte i dag deres strategi til uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen ved et arrangement i Industriens Hus i København.

- ESS-projektet er en enestående chance for, at Danmark kan blive til et af verdens centre for forskning og innovation inden for udvikling og anvendelse af materialer. Derfor er det også vigtigt, at vi har en plan for, hvordan vi får mest muligt ud af ESS. Jeg ser frem til at studere strategien nærmere, siger uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

Dansk Industri (DI) er blandt de organisationer, som har deltaget i strategigruppen. DI’s viceadministrerende direktør Kim Graugaard siger:

- Danske virksomheder kan få et forspring, og samtidig kan vi fra dansk side tiltrække talenter fra hele verden og forsknings- og udviklingsinvesteringer fra nogle af verdens førende virksomheder. Men det kræver, at vi går strategisk til værks for at høste det fulde udbytte af ESS. Det har vi nu fået et godt værktøj til.

Arla Foods har også deltaget i strategiarbejdet. Herfra siger forskningsdirektør Henrik Jørgen Andersen:

- Dansk fødevareproduktion og –industri ser etableringen af ESS som den første, men forhåbentlig langt fra sidste, store strategiske forskningsinfrastruktursatsning i Danmarks nærområde, som kan bidrage til, at det danske fødevareindustrielle kompleks også fremover kan bidrage betydeligt til den danske økonomi og ikke mindst den fortsatte vækst i landet.

Om ESS

  • ESS er en neutronspredningsfacilitet, der fungerer som et kæmpestort og meget avanceret mikroskop. 
  • ESS gør det muligt at tage meget præcise billeder og filmsekvenser af de strukturer og processer, som er skjult under materialers overflade. Det kan sammenlignes med røntgenteknologi, som man kender fra blandt andet hospitalsverdenen. 
  • ESS producerer de første neutroner i 2019 og forventes at stå endeligt færdigt i 2025. 
  • Det forventes, at 2.000-3.000 forskere årligt vil besøge ESS for at gennemføre forskellige eksperimenter.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Chefforhandler Bo Smith, tlf.: 2169 3915, e-mail: bosmi@fi.dk
Presse- og kommunikationsansvarlig Steen Bruun Jensen, tlf.: 7231 8216, e-mail: sbj@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside