Gå til indhold

27 personer sigtet for snyd med eksamensbeviser

Københavns Politi har sigtet 27 personer for at have uploadet uægte gymnasiale eksamensbeviser til deres ansøgninger på ansøgningsportalen Optagelse.dk. Styrelsen for Videregående Uddannelser har siden anmeldelsen i 2013 forstærket indsatsen mod snyd.

Sager om uægte eksamensbeviser er normalt et anliggende mellem den videregående uddannelsesinstitution, den konkrete ansøger og politiet. Men i 2013 opdagede Styrelsen for Videregående Uddannelser, at 19 personer havde søgt ind på en videregående uddannelse med uægte eksamensbeviser.

Eksamensbeviserne fra ansøgerne lignede hinanden og var sendt til institutioner på tværs af flere københavnske politikredse, og det fik styrelsen til at gå ind i sagen med en samlet anmeldelse til politiet. Nu har Københavns Politi oprettet i alt 31 forhold og sigtet 27 personer i sagen.

Direktør for Styrelsen for Videregående Uddannelser Nils Agerhus udtaler:

- Det er vigtigt, at vi sender et klart signal om, at det er uacceptabelt og ulovligt.  Uddannelsesinstitutionerne og Styrelsen for Videregående Uddannelser gør en stor indsats for at kontrollere eksamensbeviserne, og forsøg på snyd anmeldes til politiet, siger Nils Agerhus.

Nogle af de sigtede ansøgere havde ikke en gymnasial eksamen, mens andre har en gymnasial eksamen med et væsentligt lavere karaktergennemsnit end det, der fremgik af det uægte bevis.

Fra 2013 har det været obligatorisk at søge optagelse digitalt gennem Optagelse.dk. Med digitaliseringen har de videregående uddannelser og Styrelsen for Videregående Uddannelser, der administrerer Den Koordinerede Tilmelding, fået bedre muligheder for at kontrollere validiteten af ansøgernes eksamensbeviser og opdage uægte beviser.

For yderligere oplysninger om sagen, kontakt Københavns Politi: Politikommissær Thomas Dürr, tlf.: 72589154


Kontakt Styrelsen for Videregående Uddannelser:

Kontorchef Jens Storm, tlf.: 72317982, e-mail: jst@uds.dk
Presse- og kommunikationsansvarlig Ingeborg Marie Nielsen, tlf.: 72318654, e-mail: imen@uds.dk