350 millioner kroner til nye rumaktiviteter
Danmark lægger op til at bruge 350 millioner kroner på nye rumaktiviteter de næste tre år. Det blev fremlagt på en ministerkonference hos Den Europæiske Rumorganisation ESA i Schweiz i dag den 2. december.
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind understreger, at vi skal bruge mulighederne i rummet til at finde nye løsninger til en bedre fremtid:
- Virksomheder, forskere og myndigheder kan bruge aktiviteter i rummet til at finde nyttige løsninger på nogle af tidens store udfordringer på jorden. For eksempel kan satellitter bruges til at observere klimaet, så vi kan reagere bedre på klimaforandringerne, siger Søren Pind.
Af de 350 millioner kroner skal 160 millioner bruges på, at danske forskere og virksomheder kan deltage i udvikling af nye rumteknologier, telekommunikation samt udnytte de europæiske satellitsystemer Copernicus og Galileo til nye forretningsmuligheder.
126,5 millioner kroner skal bruges på jordobservation, som blandt andet indebærer satellitter til observation af hav, klima og miljøforandringer.
De resterende midler skal blandt andet bruges på aktiviteter ved Den Internationale Rumstation (ISS), som sidste år havde besøg af den første danske astronaut i rummet, Andreas Mogensen. Pengene skal blandt andet bruges til medicinsk forskning på rumstationen samt drift af rumstationen frem mod 2024.
De 350 millioner kroner er afsat over de næste tre år på finansloven for 2017.
Om konferencen
- De 22 medlemslande i den europæiske rumorganisation ESA har ved konferencen drøftet rumaktiviteter for cirka 48 milliarder kroner over de næste tre år.
- Ministerkonferencen vedtog et nyt budget for ESA’s obligatoriske aktiviteter de næste fem år, herunder det grundvidenskabelige program, der omhandler solsystemfysik og astronomi.
- ESA’s obligatoriske budget omfatter derudover en række fælles aktiviteter som opsendelsesbasen i Fransk Guyana, opbevaring af data samt forskellige studie- og uddannelsesaktiviteter.
- Læs mere om ministerkonferencen på ESA’s hjemmeside
- De danske prioriteringer fordelt på programmer (pdf)
For yderligere oplysninger, kontakt:
Kontorchef Peter Sloth, tlf.: +45 7231 8290, e-mail: pesl@fi.dk
Chefkonsulent Gorm Kofoed Petersen, tlf.: +45 7231 8287, e-mail: gpe@fi.dk
Pressesekretær Kristina Mie Hansen, tlf.: +45 7231 8012, e-mail: kmh@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside