Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2016 Danskundervisning på YouTube vinder Den Europæiske Sprogpris 2016

Danskundervisning på YouTube vinder Den Europæiske Sprogpris 2016

Projektet ’Danskundervisning på Arabisk med Khaled’ vinder Den Europæiske Sprogpris 2016. Projektet arbejder med sprogindlæring via sociale medier og hædres for dets nytænkende tilgang til at lære sprog og få interkulturel forståelse.

26. september 2016

Khaled Ksibe er 22 år og læser på Ingeniørhøjskolens adgangskursus på Aarhus Universitet. Via sin YouTube kanal ’Danskundervisning på arabisk med Khaled’ underviser han flygtninge og indvandrere fra arabisktalende lande i dansk via små film.

Khaled bliver nu hædret for initiativet med den danske udgave af Den Europæiske Sprogpris. Prisen uddeles hvert år til nyskabende projekter eller personer, som har bidraget til at udvikle læring af fremmedsprog. Med prisen følger et rejselegat på 30.000 kroner.

- Da jeg kom til Danmark fra Syrien for tre år siden, lærte jeg dansk på sprogskolen i Aarhus. Her oplevede jeg, at de andre nyankommne fra arabisk talende lande havde behov for mere danskundervisning. Men det kan være svært at finde tid til med praktikker og anden beskæftigelse. Derfor ønskede jeg at skabe et uformelt læringsrum, uafhængig af tid og sted – og som var tilgængeligt for alle, siger Khaled Ksibe.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs roser initiativet:

- Khaled Ksibe har skabt et nytænkende og meget brugbart tilbud til flygtninge og indvandrere i Danmark. De kan lære dansk hjemme i sofaen og behøver derfor ikke vente på næste undervisning på sprogskolen. Projektet forener personligt initiativ med kreativitet og brug af nye medier. Ud over sprogkundskaber giver projektet også brugerne færdigheder i at bruge digitale medier, siger Ulla Tørnæs.

YouTube kanalen er startet af Khaled Ksibe, men er i dag forankret hos Lærdansk Aarhus. Projektet har eksisteret i ni måneder, og Khaleds film har været vist mere end 850.000 gange.

Brugerne bestemmer indholdet

Emnerne til filmene udvælger Khaled Ksibe på baggrund af feedback fra de tusinder af brugere, som kommenterer på Facebook og YouTube, hver gang han uploader en ny film. For eksempel har en syrisk kvinde spurgt, hvornår hun skal bruge ’nogle/noget/nogen’, og så er spørgsmålet blevet taget op. Derudover sender undervisere fra Lærdansk i hele landet forslag til emner, som de oplever, at deres arabisktalende kursister kæmper med, når de skal lære dansk. Filmene opdeles herefter i forskellige emner som samtaler, grammatik, fraser.

Den Europæiske Sprogpris indgår i Europa-Kommissionens uddannelsesprogram Erasmus+ og overrækkes af dekan for det humanistiske fakultet på Syddansk Universitet Simon Møberg Torp ved konferencen ’Nye retninger i sprogundervisningen - forskning og praksis’ på Syddansk Universitet den 26. september 2016. Konferencen arrangeres af Det Europæiske Center for Moderne Sprog.

Den Europæiske Sprogpris

  • Med sprogprisen 2016 følger et rejselegat på 30.000 kroner, som skal støtte rejser til udlandet med henblik på at hente ny viden og inspiration til glæde for sprogundervisning i Danmark.
  • I 2016 har fokus været på projekter, der arbejder med god praksis i forhold til flersprogede skoler og klasser samt projekter, der har indlæring af fremmedsprog som omdrejningspunkt.
  • Styrelsen for Videregående Uddannelser modtog ni ansøgninger til Sprogprisen 2016.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Kristina Mie Hansen, tlf.: 7231 8012, e-mail: kmh@ufm.dk
International rådgiver Malene Vangdrup, tlf.: 7231 8899, e-mail: mv@uds.dk

Senest opdateret 26. september 2016