Gå til indhold

Psykologiprofessor vinder årets Forskningskommunikationspris

24. april 2016
Professor ved Københavns Universitet, Barbara Hoff Esbjørn, modtager den prestigefyldte Forskningskommunikationspris 2016 for sit formidlingsarbejde med børn og angst. HKH Kronprinsesse Mary overrækker prisen ved åbningen af Forskningens Døgn mandag d. 25. april.

Forskningskommunikationsprisen 2016 går til leder af Center for Angst ved Københavns Universitet, professor og psykolog Barbara Hoff Esbjørn.

Barbara Hoff Esbjørn har i en lang årrække forsket i og behandlet angsttilstande hos børn. Hun arbejder på at aflive myten om, at angst er en naturlig del af barndommen, og at man vokser fra den. Tværtimod er angst hos børn en psykisk lidelse, som kan behandles.

5-10 procent af alle børn lider af angst. Men mange får en forkert eller slet ingen behandling, fordi forældre, behandlere og andre faggrupper ikke har de nødvendige kompetencer. Derfor er det prisvinderens kongstanke, at forskning skal anvendes og formidles bredt.

Skaber bred opmærksomhed

Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag Forskningskommunikationsprisen, som efter indstilling fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation hvert år uddeles til en forsker, der gennem vedkommende formidling formår at skabe bred opmærksomhed om sin forskning. Med prisen følger 100.000 kroner.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs siger, at dette års prisvinder på fremragende måde viser, hvor vigtigt det er, at forskningen når ud til alle:

- Barbara Hoff Esbjørn gør en vigtig indsats for at formidle sine forskningsresultater, så den viden, hun oparbejder, kommer børnene selv og deres familier til gode. Takket være hendes indsats får rigtig mange børn med angst den rette behandling og kan komme videre i deres liv på en positiv måde. Det fortjener stor anerkendelse, siger ministeren.

I motiveringen for tildelingen af Forskningskommunikationsprisen lyder det blandt andet:

”Barbara Hoff Esbjørns forskningsformidling vidner om en klassisk ildsjæl i et felt, der åbenlyst kalder på viden og oplysning i den brede offentlighed.

På et relativt tidligt punkt i sin forskerkarriere er det gennem en ihærdig og omfangsrig formidlingsindsats lykkedes hende at sætte et umiskendeligt aftryk på vores forståelse af børns angst og vores viden om, at angsttilstande både kan og bør behandles, så de ikke forfølger børnene videre gennem livet.”

Barbara Hoff Esbjørn lægger stor vægt på at uddanne de faggrupper, som arbejder med børnene i deres hverdag. Hun har også formidlet sin viden gennem artikler, foredrag, kronikker, i lærebøger og undervisningsmateriale og ved optræden i medierne.

Forskningskommunikationsprisen overrækkes af H.K.H. Kronprinsesse Mary ved åbningen af Forskningens Døgn på Zoologisk Museum i København, mandag d. 25. april kl. 10.00.

Om Forskningskommunikationsprisen

  • Forskningskommunikationsprisen uddeles hvert år til en forsker, der gennem vedkommende formidling formår at skabe bred opmærksomhed om sin forskning.
  • Uddannelses- og forskningsministeren uddeler prisen på baggrund af en indstilling fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation, der vurderer de indsendte indstillinger. Prisen er på 100.000 kroner.

Om prismodtageren

Barbara Hoff Esbjørn er ph.d. og professor mso ved Københavns Universitet (med særlige opgaver i klinisk børnepsykologi).

Uddannet psykolog fra Københavns Universitet. Specialist og supervisor i psykoterapi.
Åbnede i 2007 Center for Angst på Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, hvor hun også er leder.

Om angst

Angst er i dag en folkesygdom. 140.000 voksne danskere skønnes at lide af angst i en sådan grad, at de ikke kan varetage et job, fuldføre en uddannelse eller i det hele taget leve et normalt, aktivt liv. Det er den psykiske lidelse, der hyppigst udløser førtidspension, og samlet set skønnes angst at koste det danske samfund op mod 10 milliarder kroner om året i behandling, pensioner og tabt produktion.

Kilde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.


For yderligere oplysninger, kontakt: 

Prismodtager, psykolog og professor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, Barbara Hoff Esbjørn, Barbara.hoff@psy.ku.dk, tlf. 3532 4905.

Presse- og kommunikationsansvarlig i Styrelsen for Forskning og Innovation, Steen Bruun Jensen, sbj@fi.dk, tlf. 72 31 82 16.

Handlinger tilknyttet webside