Kvantefysiker fra Aarhus Universitet modtager Forskningskommunikationsprisen 2017
Et computerspil har givet videnskaben helt exceptionelle informationer, som kan bidrage konkret til forskning inden for kvantefysik: Spiller skal flytte et atom fra et sted til et andet – på den bedst mulige måde. Spillerne er ganske almindelige mennesker, der hjælper videnskaben mod det ultimative mål: Kvantecomputeren. Spillet er udviklet af kvantefysiker Jacob Sherson fra Aarhus Universitet.
Jacob Sherson er dette års modtager af Forskningskommunikationsprisen 2017.
Sherson arbejder med eksperimentel kvantefysik. Sammen med sin forskningsgruppe har han fundet frem til en metode, der kan drage nytte af, at menneskets evne til at løse problemer intuitivt gør os unikke i forhold til computeres enorme regnekraft. Computerspillet giver mennesker uden akademisk baggrund mulighed for at være med til at løse problemer, man ellers skal have en ph.d. i kvantefysik for at forstå. Mere end 200.000 personer fra hele verden har foreløbig deltaget ved at spille computerspillet.
Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag Forskningskommunikationsprisen, som hvert år uddeles til en forsker, der gør en særlig indsats for at nå ud til den brede offentlighed med deres forskning.
- Vi skal hylde klogskaben. Sherson er et pragteksemplar på en forsker, der på en og samme tid går sine egne veje, bryder med etableret lærdom og inddrager borgere i sin forskning. Ved at invitere folk helt ind i selve eksperimentet bliver gabet mellem borgerne og videnskaben mindre, og Shersons forskning beriges, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.
Jacob Sherson får overrakt prisen af H.K.H. Kronprinsessen til åbningen af Forskningens Døgn på Experimentarium den 24. april. Med Forskningskommunikationsprisen følger 100.000 kroner.
- Det er en meget stor ære at modtage Forskningskommunikationsprisen. Det er en flot anerkendelse af, at vores dialog mellem forskning og almindelige mennesker gennem computerspil har skabt noget helt unikt; også for mig selv. Min meget intuitionsdrevne tilgang til forskning, og arbejdet med at skabe spil, har fået mig til at se anderledes på forskning og se nye ressourcer og forskningsspørgsmål på tværs af etablerede forskningsfelter, siger Jacob Sherson.
Om Forskningskommunikationsprisen
Forskningskommunikationsprisen uddeles hvert år til en forsker, der gennem vedkommende formidling formår at skabe bred opmærksomhed om sin forskning.
Uddannelses- og forskningsministeren uddeler prisen under Forskningens Døgn på baggrund af en indstilling fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation, der vurderer de indsendte indstillinger.
De indstillede kandidater vurderes på baggrund af følgende kriterier:
- Evnen til at engagere publikum uden for videnskabelige kredse og samtidig fastholde et højt fagligt niveau i såvel forskning som formidling.
- Evnen til via formidling at øge forståelsen for forskningens betydning for samfundet
- Evnen til at formidle på inddragende og dialogskabende vis og dermed bidrage til en positiv vekselvirkning mellem videnskaben og det øvrige samfund
For yderligere oplysninger, kontakt:
Uddannelses- og Forskningsministeriet
Pressesekretær Kristina Mie Hansen, tlf.: 7231 8012, e-mail: kmh@ufm.dk
Aarhus Universitet
Pressekoordinator Rasmus Rørbæk, tlf.: 2037 4215, e-mail: rrorbek@au.dk
Handlinger tilknyttet webside