Gå til indhold

Universitetsuddannede giver oftere iværksætterlivet en chance

11. oktober 2017
Universitetsuddannede starter oftere egen virksomhed end andre på arbejdsmarkedet, og de vokser hurtigere end andre nye virksomheder, viser ny analyse. Det er vigtigt, at vi fokuserer på iværksætteri i uddannelserne, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Universitetsuddannede prøver oftere kræfter med livet som iværksætter end andre personer på arbejdsmarkedet. Det viser en ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. På trods af, at personer med en universitetsuddannelse kun udgør ca. 10 procent af arbejdsstyrken, så er det omtrent hver femte virksomhed, der startes op af en person med en universitetsuddannelse ifølge den seneste opgørelse.

Samtidig viser analysen, at virksomheder med en universitetsuddannet i direktørstolen vokser dobbelt så hurtigt som andre nye virksomheder i de første tre år.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind understreger vigtigheden af, at flere universitetsuddannede starter egen virksomhed:

- Det er godt, at flere universitetsuddannede går iværksættervejen, for vi kan se, at deres virksomheder vokser hurtigere end andre. Det er i mange tilfælde med til at skabe arbejdspladser til andre og bidrager til sætte skub i væksten. Danmark brug for ambitiøse unge med gode ideer. I fremtiden uddanner vi langt flere på universiteterne, end vi tidligere har gjort, og det vil være godt, hvis mange af dem starter egen virksomhed. Det skal være et lige så naturligt karrierevalg som det at være lønmodtager, siger Søren Pind.

Når nyuddannede starter nye virksomheder, spænder typen af virksomhederne vidt. Fra enkeltmandsvirksomheder startet af kandidater i psykologi, som for eksempel åbner deres egen praksis, til hastigt voksende it-virksomheder.

  Om analysen

  • En iværksætter defineres i analysen som en person, der har startet en virksomhed med reel økonomisk aktivitet. Dette inkluderer også selvstændige og privatpraktiserende.
  • Analysen om iværksætteri blandt universitetsuddannede er foretaget på baggrund af en særkørsel i Danmarks Statistiks iværksætterdatabase. Iværksætterdatabasen opgør kun én iværksætter pr. virksomhed (cvr-nummer), hvor der er registreret reel økonomisk aktivitet i året efter opstart. Der er derfor tale om et underkantsskøn for antallet af personer, der bliver iværksættere, idet der kun bliver identificeret én iværksætter per virksomhed. 
  • I 2013 var det 0,9 procent af de nyuddannede og 1,0 procent af de universitetsuddannede i arbejdsstyrken, der startede egen virksomhed. For den øvrige del af arbejdsstyrken var det 0,5 procent.

  For yderligere oplysninger, kontakt:

  Kontorchef Jonas Zielke Schaarup, tlf.: 7231 8118, e-mail: jzs@ufm.dk
  Pressesekretær Kristina Mie Hansen, tlf.: 7231 8012, e-mail: kmh@ufm.dk