Gå til indhold

Vinderne af den europæiske sprogpris går nye veje i arbejdet med sprog

25. september 2017
Den Europæiske Sprogpris gives i år til to projekter, der går nye veje i arbejdet med sprog. Projektet ”Lær dansk med rap” lærer flygtninge og studerende at udtale danske ord ved at rappe dem, mens projektet ”Wise Words” handler om at bruge flersprogede elevers sprog i undervisningen.

Den danske sprog er en svær én. Denne talemåde får sin berettigelse i projektet ”Lær dansk med rap”, som er ét af de projekter, der i år vinder Den Europæiske Sprogpris 2017. Projektet går ud på at lære flygtninge, studerende og andre internationale at udtale danske ord ved at rappe dem. ”Wise Words”, der også vinder prisen i år, handler om at synliggøre, at sprog er en gave. Konkret går projektet ud på, at eleverne skal trække deres kendskab til forskellige sprog ind i undervisningen.

Det er Zoran Lekovic og Gro Caspersen, der står bag de to projekter.

- Zoran Lekovic og Gro Caspersen er to ildsjæle, der gør en forskel for mange mennesker. Og jeg glæder mig over, at de høster anerkendelse for deres alternative måder at undervise i sprog på. At bruge rap i sin undervisning er godt tænkt, fordi det gør det interessant for unge. Wise Word-projektet er med til at nedbryde den negative klang, som det at være tosproget ofte får. I stedet bliver det synliggjort, at det er en fordel at være flersproget, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Det er bosniske Zoran Lekovic, der står bag projektet. Dansk rap hjalp Zoran Lekovic med at lære sproget, da han kom til Danmark som bosnisk flygtning i 90’erne. Ved at undervise i dansk via rapmusik, giver han nu sin erfaring videre til andre, der ønsker at lære det danske sprog. Projektet har vist, at eleverne får en god oplevelse med at udtale dansk og lærer at udtale ordene, mens de har det sjovt med at rappe.

Lærer Gro Caspersen fra Svendborg står bag kampagnen ”Wise Words”. Hun har opfordret flere af sine flersprogede elever til at trække deres kendskab til andre sprog ind i undervisningen, fordi det kan være en fordel, at eleverne eksempelvis kan kende gloser fra marokkansk eller arabisk eller se ligheder med grammatikken på italiensk, når de eksempelvis skal lære fransk.

De to projekter får prisen, fordi de viser bredden i arbejdet med sprog, og fordi de begge understøtter projektets formål, der viser nye måder at lære sprog på, og som samtidig øger kulturforståelsen og giver bedre mulighed for uddannelse og arbejde.

Fakta om Den Europæiske Sprogpris

Den Europæiske Sprogpris indgår i Europa-Kommissionens uddannelsesprogram Erasmus+. Prisen overrækkes den 25. september 2017 ved konferencen ’Rethink: Sproglige og (inter)kulturelle kompetencer i uddannelsen og på arbejdspladsen’ på DOKK1 i Aarhus. Konferencen arrangeres af Det Europæiske Center for Moderne Sprog.

  • Den Europæiske Sprogpris uddeles hvert år til innovative projekter, der har bidraget til at udvikle læring af fremmedsprog
  • Med sprogprisen 2017 følger et legat til vinderne, som skal bidrage til videreudvikling og udbredelse af initiativerne i Danmark
  • I 2017 har fokus været på projekter, der arbejder med sproglig mangfoldighed i skoler og projekter, der har indlæring af fremmedsprog som omdrejningspunkt
  • Styrelsen for Forskning og Uddannelse modtog 15 ansøgninger til sprogprisen 2017

For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressekonsulent Trine Søndergaard, Uddannelses- og Forskningsministeriet, tlf.  72 31 80 09
Specialkonsulent, Malene Vangdrup, Uddannelses- og Forskningsministeriet, tlf. 72 31 88 99

Handlinger tilknyttet webside