Gå til indhold

Danmark og Frankrig styrker samarbejdet om forskning og uddannelse

29. august 2018
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Frankrigs europaminister underskriver i dag en erklæring mellem Danmark og Frankrig. Formålet med erklæringen er at fremme banebrydende forskning, innovation og uddannelse ved blandt andet at øge mobiliteten for studerende, undervisere og forskere.

Danmark og Frankrig har en lang tradition for et godt og stærkt samarbejde på forsknings- og uddannelsesområdet. Den nye erklæring, som underskrives i dag, bygger videre på det samarbejde og ligger i tråd med regeringens fokus på de igangværende EU-forhandlinger om rammeprogrammet for forskning og innovation Horizon Europe og mobilitetsprogrammet Erasmus.

Erklæringen underskrives af Frankrigs europaminister Nathalie Loiseau og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. 

- Europæisk uddannelse og forskning skal være i verdensklasse, og det kræver et tæt og strategisk samarbejde inden for EU. Med den erklæring, vi underskriver i dag, sender Danmark og Frankrig et stærkt signal om, at vi står sammen på nogle helt afgørende områder. Formålet er at fremme banebrydende forskning og innovation og uddannelse af topkvalitet i Europa, siger uddannelses og forskningsminister Tommy Ahlers.

De kommende EU-programmer vil som noget nyt støtte initiativet ’europæiske universiteter’, som er strategiske samarbejder mellem uddannelsesinstitutioner på tværs af grænserne i Europa. Et tiltag som både Danmark og Frankrig har bakket stærkt op om.

I forbindelse med den franske præsident Emmanuel Macrons officielle besøg i Danmark, er der ligeledes indgået en aftale mellem det franske rumagentur CNES (Centre National d'Études Spatiales) og Styrelsen for Forskning og Uddannelse. CNES er Europas førende nationale rumagentur. Der har længe været tradition for et tæt samarbejde mellem danske og franske forskere på rumområdet, men der har indtil nu ikke været et formaliseret samarbejde mellem Danmark og Frankrig.

- Det er meget glædeligt, at CNES har ønsket at indgå at samarbejde med Danmark inden for rumbaseret klimaforskning. Klima er ikke bare en dansk mærkesag, men også et potentielt vækstområde for innovative danske virksomheder. Aftalen skal nu udmøntes i en række konkrete initiativer og samarbejder, hvilket vi ser meget frem til, siger Tommy Ahlers.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon 7231 8181.

Handlinger tilknyttet webside