Gå til indhold

Forskning i nye teknologiske muligheder og kunstig intelligens

Regeringen foreslår at prioritere 300 mio. kr. til forskning i fremtidens nye teknologiske muligheder, herunder forskning i digitale teknologier og kunstig intelligens. Regeringen lægger op til, at prioritere 220 mio. kr. til forskningsområdet, der skal udmøntes af Innovationsfonden, og 80 mio. kr.

Regeringen foreslår at afsætte midlerne som en del af oplægget til fordeling af forskningsreserven for 2019. Sidste år blev der med aftalen om fordeling af forskningsreserven for 2018 afsat 160 mio. kr. til forskning i nye teknologiske muligheder. Regeringen lægger således op til en markant højere prioritering af området.

Strategisk forskning inden for nye teknologiske muligheder

Det foreslås, at der afsættes 220 mio. kr. til strategisk forskning inden for hovedområdet fra FORSK2025-kateloget "Nye teknologiske muligheder". Teknologiudviklingen forandrer vores samfund med stadig større hastighed, og der er stor grund til at forvente, at tempoet, hvormed nye teknologier fremover forandrer borgeres og virksomheders hverdag og vilkår, vil stige yderligere i fremtiden. Midlerne rettes mod forskning inden for bio- og life science, materialeudvikling, produktionsteknologi og -systemer. Midlerne skal igennem de næste år understøtte udviklingen af det digitale fagområde og bidrage til – bl.a. tværdisciplinær forskning i som udgangspunkt kunstig intelligens, big data, Internet of Things, kvantecomputing, itsikkerhed, blockchain, interaktionsdesign og digital omstilling i henhold til FORSK2025. Forskningen kan inddrage etiske og moralske aspekter af den nye teknologiske udvikling og brug af kunstig intelligens og big data i
en dansk kontekst.

Af midlerne til forskning i nye teknologiske muligheder øremærkes 100 mio. kr. til aktiviteter i et nationalt center for forskning i digitale teknologier, der skal gå på tværs af forskningsinstitutionerne i Danmark. Forskningscenteret er tidligere annonceret i regeringens forsknings- og innovationspolitiske strategi ”Danmark – klar til fremtiden” og som en del af initiativet Digital Hub Denmark fra regeringens strategi for Danmarks digitale vækst.

Forskning inden for digitale teknologier (AI mv.)

Det foreslås, at der afsættes 80 mio. kr. til forskning i digitale teknologier som kunstig intelligens (AI), big data, Internet of Things, it-sikkerhed mv., med fokus på kapacitetsopbygning af den danske talentmasse, som er afgørende for at understøtte og udbygge Danmarks position som digitalt foregangsland.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 11. juni 2020