Gå til indhold

Tarmbakterie-professor vinder Forskningskommunikationsprisen 2018

20. april 2018
Professor Oluf Borbye Pedersen vinder Forskningskommunikationsprisen for sin entusiasme for at formidle sin udforskning af menneskets utallige sundhedsfremmende tarmbakterier. Prisen overrækkes i dag af Søren Pind til et debatarrangement om, hvordan videnskab og fakta kan fylde mere i medierne.

Voksne mennesker har omkring 50.000.000.000.000 bakterier i tarmen. Indtil for 8 år siden havde forskere ikke kendskab til, hvilke de er, og hvad de gør. Flertallet af de mange forskellige bakteriearter kan nemlig ikke dyrkes i en petriskål i laboratoriet. Men Professor Oluf Borbye Pedersen og en række forskerkolleger i ind- og udland har taget DNA-baserede teknikker i brug og har vist, at tarmbakterierne udgør et organ i sig selv, som tilsyneladende har stor betydning for vores sundhed og risiko for en række sygdomme.

Han er årets modtager af Forskningskommunikationsprisen, som han får for sin engagerende formidling til den brede offentlighed om sit forskningsfelt. Det gør han i interviews i landsdækkende medier, radio, TV, talkshows, foredrag, kronikker, bøger og udstillinger på museer. Videndelingen sker med afsæt i hans mere end 800 videnskabelige artikler.

Sammen med sit team af forskere arbejder Oluf Borbye Pedersen med undersøgelser af, om ny viden om tarmbakteriernes kemifabrik kan bidrage til fremtidig forebyggelse og behandling af sygdomme som diabetes, fedme, hjertekarsygdomme, skizofreni, sklerose og anoreksi.

Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag Forskningskommunikationsprisen. Prisen uddeles hvert år til en forsker, der gør en særlig indsats for at nå ud til den brede offentlighed med sin forskning.

- Bag de mange tusind timer i laboratoriet gemmer sig vigtige historier, som kan begejstre, gøre os klogere, give nye indsigter. Det er vigtigt at få ny viden ud til os alle. Oluf Borbye Pedersen er et førsteklasses eksempel på en forsker, der aktivt gør en indsats for at få sine forskningsresultater ud til borgerne. I dag hylder vi hans store arbejde, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

 

Prisuddeling til debatarrangement om videnskabens rolle i medierne

Prisuddelingen foregår ved et debatarrangement om, hvordan vi får mere videnskabelig fakta ind i nyhedsmedierne og derigennem kvalificerer den offentlige debat.

- Jeg er meget taknemlig og glad for anerkendelsen. Egentligt synes jeg, at formidling af videnskabelig indsigt til ’familien Danmark’ bør være en naturlig del af enhver forskers arbejde. Men det er ikke altid ligetil at bevæge sig ud af sin professionelle ”comfort zone” og bruge et ikke-videnskabeligt og måske forenklet sprog for at lukke tilhøreren/læseren ind i et fortryllende, men særdeles komplekst videnskabeligt univers. Det kræver lyst og vilje til at omstille sig og blive inkluderende. Lidt som det må være at bede en klassisk Rachmaninov virtuos spille og synge de populære og fængende tekster, som Rasmus Seebach mestrer, fortæller Oluf Borbye Pedersen.

Uddannelses- og forskningsministeren vil styre debatten. Med i debatpanelet sidder Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik, professor Maja Horst, ansvarshavende chefredaktør for BT/MetroXpress Michael Dyrby og Oluf Borbye Pedersen.

Tid og sted

20. april 2018 fra kl. 13:30 til 15:30

Mogens Dahls Koncertsal, Snorregade 22, 2300 København S.

Pressen er velkommen.

Tilmelding kan ske til pressesekretær Kristina Mie Hansen, tlf.: 7231 8012, e-mail: kmh@ufm.dk

Om Oluf Borbye Pedersen

Professor Oluf Borbye Pedersen er forskningsleder på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

Sammen med andre danske og mange internationale forskningsgrupper kortlægger Oluf Borbye Pedersen ved hjælp af DNA-teknikker og avanceret matematik tarmens økosystem af billioner af bakterier. De mange stoffer, som bakterierne producerer, vurderes i forhold til forsøgspersonernes sundhed eller sygdom.

Om Forskningskommunikationsprisen

  • Forskningskommunikationsprisen uddeles hvert år til en forsker, der gennem vedkommende formidling formår at skabe bred opmærksomhed om sin forskning. 
  • Med prisen følger 100.000 kroner.
  • Uddannelses- og forskningsministeren uddeler prisen under Forskningens Døgn. Prisen er indstillet af Danmarks Frie Forskningsfond*.

De indstillede kandidater vurderes på baggrund af følgende kriterier:

  • Evnen til at engagere publikum uden for videnskabelige kredse og samtidig fastholde et højt fagligt niveau i såvel forskning som formidling.
  • Evnen til via formidling at øge forståelsen for forskningens betydning for samfundet
  • Evnen til at formidle på inddragende og dialogskabende vis og dermed bidrage til en positiv vekselvirkning mellem videnskaben og det øvrige samfund

For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelses- og Forskningsministeriet:
Pressesekretær Kristina Mie Hansen, tlf.: 7231 8012, e-mail: kmh@ufm.dk

Københavns Universitet:
Kommunikationskonsulent Kristine Snedker, tlf.: 3533 4186, e-mail: kristine.snedker@sund.ku.dk

* Rettet fra Det Frie Forskningsråd  | Kultur og Kommunikation /Webredaktionen 20. april 2018.

Handlinger tilknyttet webside