Gå til indhold

Dansk tværfaglig forskning får 212 millioner kroner fra EU

11. oktober 2019
Hele fem forskerteams fra Danmark modtager millionbevillinger på 212 millioner kroner, når Det Europæiske Forskningsråd belønner 37 internationale forskningsprojekter med de såkaldte ’Synergy Grants’. Forskere fra Danmark deltager i fem projekter, hvor to af dem tager livtag med klimaforandringerne.

Synergibevillingerne bliver givet til grupper af to-fire forskere, der kan skabe synergi ved at arbejde sammen og kombinere forskellige færdigheder og forskningsområder for at opnå excellente og banebrydende forskningsresultater.

De fem projekter med dansk deltagelse dækker forskellige videnskabsområder som faststoffysik, sundhedsteknologi og klimaforskning. Udover at bevillingerne er en stor anerkendelse, så er de økonomisk også med til at sikre, at forskerne kan forfølge deres banebrydende forskningsidéer via lange projekter på seks år.

Et forskerhold fra Aarhus Universitet skal blandt andet forske i Arktis, hvor de vil kortlægge og undersøge om isalgers ’DNA’ rummer værdifuld viden om, hvordan algerne gennem tiden har tilpasset sig forandringer i havisen. Det kan måske hjælpe med til at forstå og forudsige nogle konsekvenser af klimaforandringer. Et andet hold med forskere fra blandt andet Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Rigshospitalet vil udvikle superskarpe ultralydsmålinger af blodets bevægelser i 3D med henblik på bedre og mere præcis diagnosticering af f.eks. kræft og diabetes i fremtiden. Fælles for projekterne er, at de involverer topforskere fra forskellige videnskabelige discipliner.

Det glæder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, at så mange danske forskere er med på listen over bevillingsmodtagere hos Det Europæiske Forskningsråd. Det vidner om, at dansk forskning er af meget høj kvalitet.

- Det gør mig så stolt, at dansk forskning er med helt fremme i feltet i den internationale forskningsverden. Det er vigtigt, at vi samarbejder på tværs af grænser og løfter de store samfundsmæssige udfordringer i flok. Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling eller knække cancer, så kræver det, at de bedste hjerner fra hele verden går sammen om at finde løsningerne, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Flot dansk deltagelse

Det Europæiske Forskningsråd uddeler for anden gang i Horizon 2020 de såkaldte Synergy Grants, og i år er puljen på cirka 363 millioner euro. Midlerne giver rådet til internationale teams af to-fire topforskere som helt frit vælger, hvad de vil udforske i projektet, der kan vare op til seks år. Topforskere fra tre danske universiteter og Rigshospitalet er med i fem af de 37 projekter. De fem projekter modtager hver mellem 10 og 13 millioner euro, hvor en del af midlerne går til forskere i Danmark. I 2018 uddelte ERC knap 250 millioner euro til 27 Synergy Grant projekter, hvor forskere fra Danmark var med i to projekter.

Fakta om bevillingsmodtagerne:

 

Bevillinger til Aarhus Universitet

Navn Projekt Beløb (euro)

Professor Alexandra Anesio

AU Institut for Miljøvidenskab – Mikrobiel Økologi og Cirkulære Ressourcestrømme

Deep Purple:

Essential field and laboratory measurements of critical physical and microbial processes which darken the Greenland Ice Sheet and accelerate sea level rise

11,007,344

Bevillinger til Danmarks Tekniske Universitet

Navn Projekt Beløb (euro)

Professor Jørgen Arendt Jensen
og professor Erik Vilian Thomsen
DTU Sundhedsteknologi
Institut for Sundhedsteknologi

Professor og overlæge Michael Bachmann Nielsen 
Rigshospitalet

Lektor Charlotte Mehlin, Biomedicinsk Institut, 
Københavns Universitet

SURE: 
3-D Super resolution Ultrasound Real time imaging of Erythrocytes
9,980,899
Professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen
Sundhedsteknologi, Institut for Sundhedsteknologi

HyperQ:
Quantum hyperpolarisation for ultrasensitive nuclear magnetic resonance and imaging

9,374,860

Bevillinger til Københavns Universitet

Navn Projekt Beløb (euro)

Professor Karsten Flensberg
Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet

NONLOCAL:

Foundations of nonlocal and nonabelian condensed-matter systems

9,975,396
Adjunkt Kristine Bohmann
Biologisk Institut, Københavns Universitet

SEACHANGE:

Quantifying the impact of major cultural transitions on marine ecosystem functioning and biodiversity

13,173,277

Læs mere:

Link til universiteternes egne nyheder om bevillingerne:

For yderligere oplysninger, kontakt:

Kommunikationskonsulent Nynne Jespersen Lee, Uddannelses- og Forskningsministeriet, nljl@ufm.dk, tlf. 72 31 81 07

Handlinger tilknyttet webside