Flere er kommet ind på en videregående uddannelse
Natten mellem torsdag og fredag får tusindvis af ansøgere til en videregående uddannelse ét af deres uddannelsesønsker opfyldt. Det samlede optag er i år på 65.714. Det er det næsthøjeste antal nogensinde. Der er især optaget flere på erhvervsakademiuddannelserne, blandt andet på finansøkonom og på datamatikeruddannelsen. Hele 82 pct. har fået opfyldt deres første prioritet.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er glad for, at så mange unge får deres ønske om en studieplads opfyldt.
- Det er dejligt, at så mange har lyst til at uddanne sig. Jeg håber, de får en god studietid, gør sig umage, men også tager chancer og følger deres nysgerrighed. Vi skal have hele mennesker på vores uddannelser, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
På sygeplejerskeuddannelsen er der optaget 7 pct. flere studerende, og det glæder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
- Jeg er meget tilfreds med, at flere begynder på sygeplejerskeuddannelsen. Der er brug for hver og en for at skabe et bedre og mere nært sundhedsvæsen. Og så er der optaget flere sygeplejersker uden for de store byer. Det er godt, for vi har brug for dygtige sygeplejersker i hele Danmark, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
En række videregående uddannelser understøtter den grønne omstilling, og dem følger ministeren med interesse.
- Vi har som regering sat os som mål at være den mest ambitiøse klimaregering. Vi har brug for studerende, der dykker ned i den grønne omstilling og finder nye bæredygtige løsninger. Det tegner derfor godt, at flere er blevet optaget på grønne videregående uddannelser som bachelor i naturressourcer og bæredygtigt energidesign. Den grønne omstilling vil have stort fokus de kommende år, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
I alt har 8.416 kvalificerede ansøgere ikke fået deres ønske om en studieplads opfyldt. Det er færre end sidste år, hvor 9.765 kvalificerede ansøgere blev afvist.
- Det glæder mig, at færre er blevet afvist, men jeg kan sagtens forstå skuffelsen hos dem, der ikke har fået en plads. Man skal huske på, at et afslag er ikke en afslutning. Der er stadig mange muligheder for at komme i gang med en uddannelse. Man kan se, om der er ledige pladser på en uddannelse, der minder om den, man har søgt optagelse på – måske et andet sted i landet. Eller man kan supplere, så man opfylder kravene næste år. Der er altid en vej videre, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
For de studerende, der har fået afslag på optag, kan ledige pladser findes fra den 26. juli på ufm.dk/optag/ledige-pladser.
Fakta: Optag på de videregående uddannelser
26. juli: Alle ansøgere får svar på deres ansøgning. Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggør KOT-hovedtal på: ufm.dk/optag
26. juli: Ledige pladser: Uddannelser med ledige pladser, der stadig kan søges, kan findes på: ufm.dk/optag/ledige-pladser
1. september: Studiestart for de fleste uddannelser (en række uddannelser har også studiestart 1. februar).
Oktober: Resultatet af optagelsens 2. runde og dermed endelige optag opgøres. Mellem 1. og 2. runde vil nogle ansøgere takke nej til tilbudte pladser, mens andre vil søge ledige pladser.
Søgning og optagelse i 2019
Det samlede ansøgningstal var 88.757 ansøgere.
65.714 ansøgere bliver per 26. juli tilbudt en studieplads på en videregående uddannelse.
Ca. 1/3 af de optagne er under 21 år. Alderen på de optagne har ligget nogenlunde stabilt de seneste seks år.
Søgning og optagelse i 2018
Det samlede ansøgningstal var 89.759 ansøgere.
64.943 ansøgere blev per 28. juli 2018 tilbudt en plads på en videregående uddannelse.
63.821 ansøgere var per 1. oktober 2018 påbegyndt en videregående uddannelse.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Henvendelser til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen: Ministeriets pressetelefon: 7231 8181
Henvendelser vedrørende tallene: Kontorchef Jens Storm, Analyse, Statistik og Den Koordinerede Tilmelding, Styrelsen for Forskning og Uddannelse: 7231 7982, jst@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside