Gå til indhold

Lov om mere fleksible uddannelser nu vedtaget

25. april 2019
Regeringen og alle Folketingets partier har i dag vedtaget lovforslaget, der giver universitetsstuderende mere frihed og fleksibilitet. Dermed udvides retskravet, og bachelorer får bedre mulighed for at prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Over 100 virksomheder ser positivt på at ansætte bachelorer.

Med loven, der i dag er vedtaget af regeringen og alle Folketingets partier, bliver det nemmere for landets universitetsstuderende at veksle mellem studieliv og arbejdsliv, studere på deltid og muligt at tage en 1-årig akademisk overbygningsuddannelse.

De studerende får dermed flere valgmuligheder på studiet end de har i dag. Mere fleksible universitetsuddannelser skal også bidrage til øget livslang læring, hvor det bliver mere naturligt at vende tilbage til universitetet og bygge oven på erfaringerne efter nogle år på arbejdsmarkedet.

- Jeg er super glad for, at alle Folketingets partier i dag har vedtaget loven om et mere fleksibelt uddannelsessystem, der både giver mere frihed og flere muligheder til de studerende på universiteterne. Det her kommer til at gøre en reel forskel, både for de studerende og for de arbejdspladser, der skal ansætte dem senere hen. Jeg håber samtidig, at det kan blive begyndelsen på et uddannelsessystem, hvor man løbende kan vende tilbage for at fylde ny viden på, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Et af hovedelementerne i det lovforslag, der er vedtaget, er udvidelsen af det såkaldte retskrav på en kandidatuddannelse. Det vil give bachelorerne mulighed for at stoppe efter deres bacheloruddannelse, prøve kræfter med arbejdsmarkedet i en årrække og samtidig være garanteret en plads på deres overbygningsuddannelse. Som det er i dag, har bachelorer kun sikkerhed for at kunne fortsætte på en kandidatuddannelse, hvis de fortsætter med det samme. Nu udvides den sikkerhed til tre år.

- Jeg håber, de studerende vil gribe de nye muligheder, der træder i kraft allerede her til sommer. For at hjælpe kulturforandringen på vej, har jeg sammen med flere end 100 danske virksomheder taget initiativ til et bachelorløfte. Her har virksomhederne sendt et klart signal om, at de ser positivt på at ansætte bachelorer. Så vi har altså en lang række virksomheder, der står klar til at give studerende mulighed for at afprøve arbejdsmarkedet, inden de tager deres kandidatuddannelse, siger Tommy Ahlers.

Lovgivningen træder i kraft den 1. juli 2019. Forlængelsen af retskravet får virkning med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2019. Forlængelsen af retskravet vil dermed også gælde for bachelorstuderende, der afslutter deres uddannelse sommeren 2019.

Lovgivningen indeholder flere elementer, blandt andet:

  • Supplerende mulighed for 1-årige akademiske overbygningsuddannelser 
  • Bedre mulighed for at studere på deltid (flere erhvervskandidatuddannelser)

For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelses- og forskningsministeren: Pressetelefonen, tlf. 7231 81 81
Vedr. aftalen: Souschef Martha Brenfors, tlf. 7231 8863, mbr@ufm.dk 

Handlinger tilknyttet webside