Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2019 Nyt talentprogram til de dygtigste studerende

Nyt talentprogram til de dygtigste studerende

Regeringen lancerer det mest ambitiøse talentprogram til dato på de videregående uddannelser. Programmet på 190 mio. kr. skal tilbyde de dygtigste studerende ekstra muligheder og flere udfordringer. Målgruppen for programmet er de dygtigste studerende på alle videregående uddannelser i Danmark.

04. februar 2019

I Danmark skal vi satse på de dygtigste. Derfor skal der være et tilbud til de studerende, der har ekstraordinære evner og et særligt drive. Der findes talentfulde og topmotiverede studerende på alle de videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark. Derfor vil regeringen afsætte 190 millioner kroner til et nyt talentprogram, som alle videregående uddannelsesinstitutioner kan søge fra. Talentprogrammet er dermed det bredeste nogensinde. Målgruppen for programmet er de cirka 2 procent dygtigste studerende på tværs af de videregående uddannelser.

- Vi skal være bedre til at dyrke talenterne i Danmark. Mange flere unge tager i dag en videregående uddannelse end for 10 år siden. Det er rigtigt godt, men det betyder også, at vi skal gøre en indsats for de allerdygtigste og mest motiverede unge, så alle studerende udfordres på deres studier. Ellers får vi ikke udviklet talentet tilstrækkeligt.

- Intentionen med udspillet er, at alle videregående uddannelser fremover kommer til at arbejde målrettet med talentudvikling, så det er et tilbud til dygtige unge over hele landet og på alle uddannelser. Min ambition med talentprogrammet er give de allerdygtigste mulighed for at udleve deres fulde potentiale, og at gøre det attraktivt for dem at blive i Danmark og læse, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Der findes i dag talentinitiativer på de videregående uddannelsesinstitutioner. De erfaringer skal der bygges videre på. Det nye talentprogram giver mulighed for at øge ambitionsniveauet for eksisterende talentinitiativer, udbrede dem til flere studerende og forankre indsatsen som en fast del af de videregående uddannelser.

Det bliver muligt at skræddersy talentforløbene, så de matcher de individuelle uddannelser og de forskellige behov, de studerende har. Rammerne bliver derfor fleksible for talentudviklingen på de videregående uddannelsesinstitutioner, så de ikke skaber barrierer for uddannelsesinstitutionernes arbejde med de mest talentfulde studerende.

Det nye talentprogram indgår som et initiativ i regeringens opfølgning på Disruptionrådets arbejde.

Fakta

Regeringen forbedrer rammerne for talenter på de videregående uddannelser på to måder.

Regeringen vil investere 190 millioner kroner i talentforløb og andre aktiviteter for talentfulde studerende. Regeringen vil etablere en pulje, som alle videregående uddannelsesinstitutioner vil kunne ansøge om midler til udvikling og drift af ambitiøse talentforløb.

De konkrete talentaktiviteter udformes af de videregående uddannelsesinstitutioner. Det er fælles for talentaktiviteterne, at de skal leve op til følgende principper:

  • Krav om en ekstraordinær indsats
  • Faglige udfordringer på særligt højt niveau
  • Partnerskaber og udsyn
  • Tværfaglighed

De studerende skal udvælges til talentforløbene ud fra et klart formuleret sæt udvælgelseskriterier, hvor der stilles flere krav end for de almindelige uddannelser, fag eller forløb. Samtidig vil regeringen giver uddannelserne mere frie rammer til talentudvikling, så det bliver endnu lettere for uddannelsesinstitutionerne at prioritere talenterne.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressekonsulent Nynne Jespersen Lee, Uddannelses- og Forskningsministeriet, nljl@ufm.dk, tlf. 72 31 81 07

Senest opdateret 04. februar 2019