10 nye forskningsprojekter til kamp mod COVID-19
Regeringen har netop afsat yderligere 100 millioner kroner til coronarelateret forskning og innovation oven i de 50 millioner kroner, som er blevet afsat i første omgang. Pengene skal blandt andet gå til 10 nye forskningsprojekter, men det er også planen, at en del af de i alt 150 millioner kroner skal bruges på at støtte små og mellemstore virksomheder med innovations- og udviklingsprojekter, som kan hjælpe samfundet i coronakrisen.
- Forskning er afgørende i kampen mod coronavirus. Derfor glæder det mig, at samtlige partier i Folketinget bakker op om at give flere penge, så vi kan få sat gang i nogle forskningsprojekter, der hurtigt kan skabe resultater. Vi har nogle af verdens førende forskere herhjemme, som kan hjælpe med at skaffe viden og finde løsninger, der kan komme patienter, sundhedsvæsnet – ja hele samfundet til gavn, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Et af forskningsprojekterne ser på, om man kan udvikle en simpel og billig test, som med det samme kan vise sygdomsudviklingen hos patienter, der er under mistanke for virusinfektion. Et andet projekt undersøger, hvilke faktorer der gør, at dødeligheden hos 80-årige COVID-19 patienter er 100 gange større end hos 30-årige patienter. Og et tredje projekt ser på, om man kan mildne sygdomsforløbet hos nye patienter ved hjælp af blodtransfusion fra tidligere COVID-19 patienter.
Det er forskere fra flere danske universiteter og hospitaler, der står bag de 10 nye forskningsprojekter, som modtager støtte. Beløbene er på mellem 750.000 kroner og 7,4 millioner kroner.
Flere af forskningsprojekterne inkluderer klinisk forskning og ser på muligheden for at behandle indlagte COVID-19-patienter med forskellige, allerede kendte, lægemidler. Hvis det lykkes at finde et kendt præparat som virker, vil det kunne sikre en hurtig behandling, og man vil allerede kende eventuelle bivirkninger.
- Det har været afgørende for regeringen at kunne handle hurtigt. Derfor er der i vurderingen af projekterne lagt vægt på, at forskningsprojekterne kan blive sat i gang med det samme. Vi står i en helt ekstraordinær situation i Danmark og resten af verden. Derfor er det også vigtigt, at vi handler hurtigt. Jeg er meget tilfreds med, at vi kan yde et særligt tilskud til forskningsprojekterne, så de kan komme i gang med det samme. Dermed kan værdifulde forskningsresultater komme os alle til gavn hurtigst muligt, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Flere private fonde og Danmarks Innovationsfond støtter også coronarelaterede forskningsprojekter, hvilket betyder, at der samlet set er afsat flere end 350 millioner kroner til forskning og udvikling i løsninger, der kan hjælpe samfundet i kampen mod coronavirus.
I alt har regeringen nu afsat 150 millioner kroner. 88 millioner kroner går til at støtte i alt 19 forskellige forskningsprojekter, mens 62 millioner kroner skal gå til at støtte innovations- og udviklingsprojekter i små og mellemstøre virksomheder og nye coronarelaterede forskningsprojekter.
Danmarks Innovationsfond skal stå for støtten til virksomhederne. Der bliver etableret en fast track ordning, så ansøgnings- og bevillingsprocessen kan blive foretaget ekstraordinært hurtigt, så virksomhederne kan komme i gang med arbejdet. Derudover vil Danmarks Frie Forskningsfond via en fast track ordning kunne hjælpe nye coronarelaterede forskningsprojekter.
- Oversigt over bevillingsmodtagere (pdf)
- Læs pressemeddelelse: "Ni projekter får millioner til corona-forskning" fra 25. marts
For yderligere oplysninger, kontakt:
Angående forskningsprojekter og bevillinger: Chefkonsulent i Styrelsen for Forskning og Uddannelse, Jens Haisler, 7231 8248, jha@ufm.dk
For uddannelses- og forskningsministeren: Ministeriets pressetelefon: 7231 8181
Handlinger tilknyttet webside