Gå til indhold

Danmark kommer tættere på rummet med to nye partnerskaber

22. januar 2020
To nye partnerskaber bliver præsenteret i dag på årets rumkonference. Partnerskaberne ”Space Exploration Danmark” og ”Rumrelaterede uddannelser” samler alle danske aktører under et og kan få enorm betydning for arbejdet med den grønne omstilling, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.

For første gang går seks danske universiteter, Styrelsen for Forskning og Uddannelse samt ESA BIC DK sammen i ”Partnerskabet for rumrelaterede uddannelser”. Det skal bidrage til, at Danmark bliver blandt de førende lande til at bruge rumbaseret teknologi, viden, data og infrastruktur i uddannelserne på de danske universiteter.

- Partnerskabet er et rigtig godt eksempel på den tværlighed, som vi mere end noget andet har brug for, hvis vi skal løse verdens klimaproblemer. I partnerskabet taler datalogen med astrofysikeren, og ingeniøren taler med geografen. Og alle har det til fælles, at de ser rumteknologi - og ikke mindst satellitterne - med deres store mængder af data om jorden, som en fantastisk uddannelsesmæssig ressource, som både kan begejstre og skabe fremtidens grønne løsninger, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Rumerhvervet omsætter for 6,2 milliarder kroner om året, og brugen af satellitbaserede tjenester til at indsamle og bearbejde data er konstant stigende. Satellitdata bliver brugt i alle brancher for at gøre arbejdet mere effektivt. Derfor er der behov for at uddanne fremtidens kandidater til bedre at kunne udnytte de muligheder, som kommer fra rummet.

Den danske rumsektor besluttede sidste år at danne forskellige offentlige og private partnerskaber, som skal udvikle nye initiativer, der kan udnytte det danske potentiale for at udforske rummet. I den forbindelse har regeringen givet 100 millioner kroner til Space Exploration i den europæiske rumorganisation ESA.

Det betyder, at alle danske aktører nu bliver samlet i et fælles offentligt-privat partnerskab, der tæller alt lige fra marsforskere og rummedicinere til satellitudviklere og arkitekter. En af partnerne er tegnestuen BIG, som gør sig bemærket med planerne om en simuleret Mars-by i Dubais ørken, som skal udgøre en realistisk model over livet på den røde planet.

Visionen for Space Exploration Danmark er at gøre os rigere, sundere og klogere på solsystemet, og hvor vi kommer fra. Samtidig skal det inspirere børn og unge til at selv at udforske universet.

- Rummet, og udforskning af vores eget solsystem, fascinerer mange både børn og voksne. Space Exploration Danmark skal pirre nysgerrigheden og være med til at få Danmark tættere på rummet. Partnerskabet giver os mulighed for at løfte arbejdet med både ny rumteknologi, forskning og formidling til et niveau, som kan være helt på højde med de største stjernestunder i dansk rumfart – om det så er Ørstedsatellitten i 1999 eller Andreas Mogensens mission til ISS i 2015, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Partnerskaberne bliver præsenteret på Uddannelses- og Forskningsministeriets rumkonference i dag i Eigtveds Pakhus i København.

I anledning af konferencen offentliggør Det Tværministerielle Rumudvalg rapporten ”Grøn omstilling fra rummet”, som ud over fokus på grøn omstilling også formidler den nyeste statistik om rumerhvervet og brugen af satellitter i landbruget og erhvervet i øvrigt.

Læs mere her:


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressekonsulent Rasmus Baad, rasb@ufm.dk, tlf: 72 31 80 73

Handlinger tilknyttet webside