Gå til indhold

Markant flere har fået studievejledning denne sommer

27. august 2020
I ugerne efter optagelsen på de videregående uddannelser har Studievalg Danmark haft 570 procent flere telefonvejledninger sammenlignet med 2019. Uddannelses- og forskningsministeren er glad for, at flere har benyttet dette års udvidede tilbud.

Telefonen har i den grad ringet hos Studievalg Danmark i juli og august. Den 28. juli fik dette års ansøgere til de videregående uddannelser besked om, hvorvidt de havde fået en studieplads. Som noget særligt i år fik afviste ansøgere desuden en SMS med besked om, at Studievalg Danmark stod klar til at hjælpe dem.

I uge 31 og 32 har Studievalg Danmark haft 1.320 vejledninger på telefon. Det svarer til en stigning på 570 procent i forhold til samme periode sidste år. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er glad for, at den ekstraordinære vejledningsindsats er blevet brugt.

- Jeg er rigtig glad for, at så mange har benyttet muligheden for at blive hjulpet videre. Det kan være afgørende for den enkelte i et år, hvor rigtig mange har søgt ind på en videregående uddannelse, og der derfor nogle steder har været rift om pladserne. Et afslag er ikke nødvendigvis en dør, der lukker. Vi har et uddannelsessystem, der tilbyder mange forskellige veje og muligheder for at tilpasse ens fremtidsdrømme undervejs. Denne sommer har den særlige vejledningsindsats været et vigtigt værktøj. Det kan sagtens være noget, vi skal arbejde videre med i de kommende år, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

På grund af COVID-19 var det forventet, at flere i år ville søge ind på en videregående uddannelse. Derfor afsatte regeringen og alle Folketingets partier i juni penge til, at uddannelsesinstitutionerne kunne oprette 5.000 ekstra studiepladser i 2020 og 2021.

Som en del af aftalen blev der derudover afsat 10 millioner kroner til en ekstra vejledningsindsats – både op til ansøgningsfristen og i forbindelse med det såkaldte efteroptag. Helt konkret har det betydet flere ansatte hos Studievalg Danmark, så åbningstiderne i centrene og telefontiden kunne udvides.

Og det har der været brug for, siger direktør hos Studievalg Danmark Mathilde Tronegård.

- Der er ingen tvivl om, at den mere opsøgende indsats har fået flere til at søge vejledning. Vi møder slukørede unge, der har fået sig en mavepuster, fordi de er blevet afvist. Der er vores opgave at hjælpe dem videre mod alternativer. Det handler ikke om, at de skal søge hvad som helst. Det handler om at vise dem paletten af muligheder, så de bliver hjulpet mod uddannelser, der interesserer dem, og fortsat giver dem mulighed for at forfølge deres forestillinger om det gode liv. Heldigvis går de fleste herfra med sænkede skuldre og nye perspektiver, siger hun.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen besøger torsdag den 27. august Studievalg Danmarks Center Hovedstaden og Bornholm kl. 14.00.

Fakta:

  • Regeringen og alle Folketingets partier indgik i juni en aftale om at afsætte i alt 210 millioner kroner til 5.000 ekstra studiepladser i 2020 og 2021, heraf 10 millioner kroner til en ekstraordinær studievejledningsindsats.
  • Den ekstra vejledningsindsats indebar bl.a. udvidet vejledningskapacitet hos Studievalg Danmark og en særlig vejledningsindsats målrettet afviste ansøgere.
  • Afviste ansøgere modtog som noget nyt ekstra information om deres vejledningsmuligheder og en tydelig henvisning til Studievalg Danmark med link og telefonnummer i deres afslagsbrev fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Derudover modtog samme gruppe den 29. juli en SMS med information om vejledningsmuligheder og telefonnummer og link til Studievalg Danmark.
  • Allerede op til ansøgningsfristen den 5. juli 2020 var der 28 procent flere henvendelser til Studievalg Danmark. I uge 31 og 32 havde Studievalg Danmark 1.320 telefonvejledninger. Det er en stigning på 570 procent sammenlignet med samme periode i 2019, hvor antallet af telefonvejledninger var 197.
  • Derudover er der som del af den ekstraordinære vejledningsindsats igangsat betydelige forbedringer af den digitale vejledningsplatform UddannelsesGuiden (www.ug.dk). 
  • I alt 94.604 søgte ind på en videregående uddannelse i år. Det er på niveau med rekordåret 2016.
  • Den 28. juli 2020 har 69.526 ansøgere fået tilbud om en plads på en videregående uddannelse. Det er det højeste antal nogensinde.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressehenvendelser til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen samt henvendelser for deltagelse i besøg hos Studievalg Danmark:
Ministeriets pressetelefon: 7231 8181.

For henvendelser vedrørende Studievalg Danmarks vejledningsindsats:
Direktør Mathilde Tronegård: 3333 2001.

Handlinger tilknyttet webside