Stor succes med at oprette 5.000 ekstra studiepladser
Tendensen i foråret var klar. Ekstraordinært mange unge ville søge ind på en videregående uddannelse i år. Coronavirus satte en stopper for drømmen om at rejse ud i verden eller få et arbejde herhjemme efter en bestået gymnasial eksamen. Derfor indgik et enigt Folketing før sommerferien en politisk aftale om at oprette 5.000 ekstra uddannelsespladser på de videregående uddannelser i løbet af i år og næste år, så man undgik at afvise unødigt mange, der gerne ville ind på en uddannelse.
Det skridt har nu vist sig at være en endnu større succes end forventet. En ny opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der er oprettet i alt 6.097 ekstra uddannelsespladser i 2020 og 2021 – altså cirka 1.000 flere uddannelsespladser end målet i aftalen. Og samlet set er 60 procent af pladserne placeret uden for Hovedstaden. Det glæder uddannelses- og forskningsministeren.
- Uddannelse er vigtig i en krisetid. Og når ekstra mange unge søger en uddannelsesplads, har vi politisk en vigtig opgave i at sørge for, at der er plads til dem. Det gjorde et samlet folketing sidste sommer. For regeringen er det afgørende, at pladserne blev oprettet på uddannelser, hvor der er gode jobmuligheder bagefter. Og at pladserne er godt fordelt i hele landet. Begge dele er lykkedes, og det er jeg rigtig glad for, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Det var ambitionen i den politiske aftale, at omkring 500 af de ekstra pladser skulle oprettes på velfærdsuddannelserne. Professionshøjskolerne har i samarbejde med kommuner og regioner etableret 429 ekstra uddannelsespladser på velfærdsuddannelserne allerede i år.
- Det er imponerende, at professionshøjskolerne sammen med kommuner og regioner har været i stand til at oprette flere end 400 pladser på velfærdsuddannelserne allerede i år. Det er vigtige og meningsfulde uddannelser. Der er brug for endnu flere dygtige folk, som kan være med til at styrke velfærden i Danmark og gøre en forskel hver eneste dag, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Der blev sat 200 millioner kroner af til etablering af de ekstra uddannelsespladser. Beløbet bliver nu fordelt mellem uddannelsesstederne ud over de almindelige aktivitetstilskud i bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Derudover blev der givet 10 millioner kroner til en styrket vejledningsindsats hos Studievalg Danmark og til forbedringer af UddannelsesGuiden.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181
Handlinger tilknyttet webside