Gå til indhold

150 millioner kroner til udstyr og faciliteter, der understøtter den grønne omstilling

04. februar 2021
Den gennemgående grønne tråd i forskningsarbejdet fortsætter, når der de næste fire år f.eks. skal indkøbes nyt udstyr og bygges testfaciliteter og forsøgsanlæg til forskningen. Uddannelses- og forskningsministeren giver 150 mio. kr. til forskningsinfrastrukturer, der understøtter grøn omstilling.

Computer- og beregningsfaciliteter. Databaser og registre. Afprøvnings- og testfaciliteter. Det er blandt andet den slags forskningsinfrastruktur, der direkte eller indirekte understøtter den grønne forskning, som nu modtager en bevilling på 150 millioner kroner.

Forskningsinfrastruktur dækker over værktøjer og faciliteter, der er nødvendige for forskningen. I den nye roadmap, som er Danmarks nationale strategi for forskningsinfrastrukturområdet, fremlægger Uddannelses- og Forskningsministeriet nu planerne for, hvordan de danske forskningsinfrastrukturer skal styrkes i de kommende år, og hvordan det kan styrke forskningen på det grønne område.

- Det grønne aftryk på forskningsområdet skal gå hele vejen igennem alt det, vi laver. Derfor er der et markant grønt aftryk på den nye roadmap for forskningsinfrastruktur. Når danske forskere skal udvikle nye grønne løsninger, er det vigtigt, at de har adgang til det mest avancerede og moderne laboratorier og forskningsudstyr, og det får de med den nye roadmap, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen

De første forslag, der modtager midler i 2020 og 2021 bliver præsenteret samtidig med offentliggørelse af roadmappen. Det drejer sig om 9 forslag, hvoraf langt størstedelen understøtter grøn forskning.

Forslagene vil blandt andet kunne bidrage til et grønnere landbrug ved hjælp af observatorier på landbrugsjorde og i skove, som kan give nyttig viden i forhold til f.eks. vådlægning. Andre udvalgte forslag kan understøtte udvikling af fremtidens nye energimaterialer, blandt andet til brug i batterier og solceller, eller gøre os bedre rustet til at modvirke klima- og miljøforandringer, f.eks. ved måling af luftkvalitet og overvågning af ændringer i luft, is, vand og hav i Grønland.

Baggrund

  • Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2020 er Danmarks nationale strategi for forskningsinfrastrukturområdet. Den indeholder en række strategiske sigtelinjer og konkrete milepæle, som viser retningen for de kommende års udvikling af området. Samtidig indeholder roadmappen et katalog med konkrete forslag til, hvilke nye nationale forskningsinfrastrukturer, Danmark skal investere i over de kommende år. De 16 forslag på roadmappen er udvalgt på baggrund af forslag fra de danske universiteter og forskningsinstitutioner.
  • Forskningsinfrastruktur omfatter en bred vifte af avanceret udstyr, databaser, laboratoriefaciliteter med mere, der er afgørende for forskningsprocessen og for at frembringe videnskabelige nybrud og nye løsninger på samfundsudfordringer.
  • Uddannelses- og forskningsministeren udmønter årligt Puljen til Forskningsinfrastruktur på finansloven, hvor der er ca. 80 mio. kr. afsat om året. Uddannelses- og forskningsministeren har besluttet at give bevillinger til 9 forslag til i alt 160 mio. kr. fra finanslovsbevillingerne for 2020 og 2021, herunder går cirka 150 millioner kroner til forskningsinfrastrukturer, der direkte eller indirekte understøtter den grønne omstilling. Der er i alt afsat godt 320 millioner kroner i 2020-2023 i Puljen til Forskningsinfrastruktur.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon på: 7231 8181

Handlinger tilknyttet webside