Gå til indhold

Danmark skal hente flere grønne penge og samarbejder fra EU

10. december 2021
Regeringen lancerer nu en plan, der skal hive mere europæisk viden, samarbejde og finansiering til Danmark, som kan bidrage til den grønne omstilling.

Hvert år sætter EU milliarder af euro på højkant gennem EU-budgettet og åbner for et hav af samarbejdsmuligheder for europæiske aktører, der vil bidrage til at løse klimaudfordringen. Danmark skal være en stærk spiller i det europæiske samarbejde, og flere grønne EU-midler skal finde vej til Danmark.

Derfor lancerer regeringen nu en handlingsplan, der skal bane vejen for, at flere danske videninstitutioner, virksomheder og andre aktører kommer med i EU’s grønne programmer, der giver støtte til forskellige projekter. For mere viden, samarbejde og finansiering er centralt for at fremme den grønne omstilling, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

- Mange danske projekter får støtte fra de grønne EU-programmer, men der er endnu mere at hente. Regeringen har en ambitiøs grøn dagsorden, og derfor skal vi bedst muligt hjælpe danske aktører med at søge nye partnere og ny finansiering. Både for at finde løsninger på vores fælles udfordringer og for at få gavn af de muligheder for at skabe vækst, der følger med den grønne omstilling. Jeg er derfor glad for, at vi nu skruer op for indsatsen med at fremme Danmarks deltagelse i EU’s grønne programmer, siger han.

Et af de steder, hvor de grønne EU-programmer kan komme Danmark til gode, er i transportsektoren, siger transportminister Benny Engelbrecht.

- Danske aktørers deltagelse i de grønne EU-programmer udgør et vigtigt bidrag til den grønne omstilling af transportsektoren i alt fra forskning og produktion af grønne brændstoffer til udbygningen af en mere klimavenlig kollektiv transportsektor. Derfor glæder det mig også meget, at vi med den nye tværfaglige handlingsplan får etableret bedre rammer og initiativer for de danske aktører til gavn for vores fælles indsats mod klimaforandringerne.

Handlingsplanen udspringer af Danmarks første grønne forskningsstrategi, som regeringen lancerede sidste år. Med handlingsplanen bliver der nu sat gang i en række initiativer inden for rådgivning, kommunikation og interessevaretagelse.

Blandt andet skal de cirka 400 offentlige, danske EU-rådgivere klædes bedre på til at vejlede danske ansøgere om det mest optimale EU-program til netop deres grønne projekt. Samtidig skal sammenhængen mellem europæiske og danske ordninger styrkes, så hver investeret grøn euro og krone får optimal gennemslagskraft. Derudover vil myndighederne blandt andet samarbejde om en række webinarer, der skal give potentielle ansøgere et samlet indblik i viften af grønne danske og europæiske støttemuligheder.

EU-samarbejde accelererer dansk virksomheds rejse fra forskning til marked

En dansk virksomhed, der har haft gavn af EU-samarbejdet, er den danske start-up Cysbio. Tidligere i år fik virksomheden bevilget 33 millioner kroner af EU til at udvikle mikroorganismer, der blandt andet kan bruges til produktion af miljøvenlige stoffer til bundmaling af skibe.

- EU-samarbejdet har spillet en nøglerolle – og ikke kun på grund af pengene. Projektet har gjort det muligt for os at samarbejde med dygtige europæiske partnere om at føre vores teknologi fra laboratoriet til markedet meget hurtigt. På den måde kan vi hurtigt få udbredt vores produkter til flere sektorer og gøre en grøn forskel. EU-bevillingerne har samtidig været med til at blåstemple os, og vi oplever en stigende interesse fra investorer. Desuden har vi fået sparing med for eksempel regulatorisk godkendelse af vores produkter på det europæiske marked, hvilket godt kan være en kompliceret proces for et lille firma, siger en af Cysbios to stiftere, Alex Toftgaard Nielsen.

Fakta

  • Med aftalen om EU’s flerårige budget for 2021-27 er 30 procent af de samlede EU-midler målrettet grønne formål. Det svarer til over 4000 milliarder kroner.
  • Handlingsplanen og dens resultater henvender sig primært til offentlige og private EU-rådgivere, herunder ministerier, universiteter, GTS-institutter, regionale EU-kontorer, erhvervshuse, fonde, med videre.
  • Otte ministerier står bag handlingsplanen: Erhvervsministeriet, Finansministeriet, Fødevareministeriet, Klima-, Forsynings- og Energiministeriet, Miljøministeriet, Transportministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Udenrigsministeriet.

For yderligere oplysninger:

Uddannelses- og forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181.

Alex Toftgaard Nielsen, Cysbios: atn@cysbios.com

Handlinger tilknyttet webside