Skolebørn får en bid af klimaforskningen
Landets skolebørn kan få en smagsprøve på, hvordan det er at arbejde som forsker, når et nyt skoleprogram ”Klima på menuen” bliver lanceret i forbindelse med den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn.
- Klimaudfordringerne fylder rigtig meget for vores børn og unge i dag. Jeg håber, at undervisningsmaterialet også vil give børnene smag for den grønne forskning. Grøn forskning er jo alt fra det helt store perspektiv; hvordan vi indfanger og lagrer CO2, til det helt nære; f.eks. hvordan vi mindsker madspild hjemme i køkkenet. Alt sammen for at mindske udledningen af drivhusgasser og til gavn for vores fælles fremtid, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Skoleprogrammet henvender sig til skolernes 7.-9. klasser og bliver lanceret den 23. april, hvor Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsministeren åbner Forskningens Døgn.
Undervisningsmaterialet består af tre temahæfter, der handler om klima og fødevarer, som behandles fra tre forskellige perspektiver. Det ene perspektiv drejer sig om, hvordan folk motiveres til at vælge de mere klimavenlige alternativer i deres kost. Det andet perspektiv fokuserer på, hvordan mængden af madspild reduceres. Mens det tredje perspektiv omhandler biogas, og hvordan det kan sikres, at en større mængde bioaffald ender i biospanden, så det kan omdannes til biogas. Til hvert tema er der en kort video med en forsker, der arbejder med emnet.
Ud over undervisningsmaterialet til skolerne, kan landets børnehavebørn som en del af Forskningens Døgn få fingrene i en videnskabskuffert, mens alle interesserede gennem ”Bestil en Forsker”-ordningen har mulighed for at blive klogere på forskningens mange spændende emner. I år hjemme i stuerne, da videnskabsfestivalen på grund af corona primært er digital.
Om Forskningens Døgn
Forskningens Døgn er en videnskabsfestival og foregår hvert år i uge 17. I år stiller omkring 200 forskere op med gratis foredrag i "Bestil en Forsker"-ordningen. Derudover står et væld af arrangører for forskellige events rundt om i landet. Arrangørerne er primært universiteter, uddannelses- og kulturinstitutioner, virksomheder, formidlings- og forskningscentre, offentlige institutioner og organisationer.
Forskningens Døgn:
- Hylder forskningens helt grundlæggende element af ’nysgerrighed’
- Etablerer samtaler og mødesteder for forskere og befolkning
- Sætter fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer
- Inddrager borgerne i forskning og skabe flere relationer mellem samfund og forskere.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Pressekonsulent Hans Øbing-Thomsen, tlf.: 7231 8125, e-mail: hoet@ufm.dk
Projektleder Lotte Skov Holm, tlf.: 7231 8075, e-mail: lh@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside