Gå til indhold

STEM-uddannelser kan føre til rumjobs

16. februar 2021
Har du, hvad der skal til? For første gang siden 2008 søger Den Europæiske Rumorganisation (ESA) nye astronauter, og det er STEM-kvalifikationerne, der bliver efterspurgt.

Et meget sjældent stillingsopslag er på trapperne for dem, der altid har gået rundt med et ønske om at skulle på rumrejse. Det er nemlig 13 år siden, ESA sidst havde et stillingsopslag som astronaut. Der var det som bekendt danske Andreas Mogensen, der fik en af stillingerne, der bl.a. sendte ham på mission til den internationale rumstation.

I forbindelse med at stillingerne bliver slået op, starter en europæisk kampagne, der skal sætte fokus på de natur- og teknik-uddannelser, de såkaldte STEM-uddannelser, der bl.a. kan føre til jobs i rumindustrien. Der er nemlig mange flere jobs i rumbranchen end at være astronaut, og det ønsker ESA sammen med en række danske partnere i Space Exploration Danmark at gøre opmærksom på.

- Rumbranchen er fascinerende. Udover at sende mennesker ud i rummet, arbejdes og forskes der bl.a. i ny teknologi til satellitter og instrumenter, der skal give os ny viden om Jorden. Hvis vi skal løse verdens udfordringer og skabe nybrud, der f.eks. kan løse klimakrisen, så har vi brug for, at flere kvinder og mænd tager uddannelser inden for STEM-fagene. Nye teknologier og idéer skal bane vejen for en bedre fælles fremtid, og nogle af de idéer bliver også til i rumbranchen, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Andreas Mogensen, der er tilknyttet ESA’s astronautcenter i Køln, Tyskland, men til dagligt arbejder i Houston, USA, håber, at flere danskere vil søge stillingen, men også at de danske unge vil få øjnene op for, hvad STEM-uddannelserne kan, og hvilke andre jobmuligheder der er i rumbranchen.

- Jeg kan kun anbefale jobbet som astronaut. Det er mit drømmejob. Men jeg har mange gode venner og kolleger, der er vilde med at arbejde med satellitter, astronauter, raketter og teknologi til rummet, selvom de ikke selv skal i rummet. Selv uden for rumbranchen er der spændende jobs for dem, der elsker natur og teknik. Du kan søge ind som astronaut denne gang, du kan vente 6 eller 12 år, eller du kan bare specialisere dig inden for natur og teknik. Mulighederne for et spændende job er mange både i Danmark og i udlandet, siger ESA astronaut Andreas Mogensen.

Flere missioner i fremtiden

ESA vil i denne omgang ansætte fire nye astronauter, men vil samtidig etablere en reserve af kandidater, der hurtigt kan træde til, hvis det bliver nødvendigt. De, der kommer igennem nåleøjet, kan se frem til flere muligheder for missioner i rummet. ESA vil desuden fremadrettet indkalde nye astronauter hvert 6. år.

De ekstra muligheder for missioner i rummet fremover kommer bl.a. til at inkludere den internationale rumstation, men også missioner til den nye Lunar Gateway. Årsagen er de nye amerikanske kommercielle opsendelsesmuligheder og ESA’s deltagelse i Orion fartøjet, der skal bringe amerikanske og europæiske astronauter til månen. Desuden kan der komme muligheder for opsendelser til en ny kinesisk rumstation.

Fakta

Rekrutteringskampagnen lanceres i hele Europa på en virtuel pressekonference i dag. Selve stillingsopslaget åbner den 31. marts. Stillingsopslaget vil være åbent indtil slutningen af maj.

Efter ansøgningsfristen vil der være en længere udvælgelsesproces, der omfatter screening, interviews, test af kandidater mv. ESA vil derfor først ultimo 2022 annoncere, hvem der er udvalgt, som nye astronauter.

Der er brug for både kvinder og mænd med en kandidatgrad inden for medicin, ingeniørvidenskab, fysik, matematik og IT. ESA ønsker en mere ligelig kønsfordeling og at øge mangfoldigheden af nationaliteter, etnicitet og baggrunde, fordi diversitet og tværfaglighed øger muligheden for at løse komplekse problemer. Det gælder både til jobbet som astronaut såvel som til andre job hos ESA.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Nynne Jespersen Lee, tlf. 7231 8107, e-mail: nljl@ufm.dk
Specialkonsulent Cecilie Tornøe, tlf. 7231 8284, e-mail: ct@ufm.dk

 

Handlinger tilknyttet webside