Gå til indhold

Ekspertgruppe skal vurdere forskningens betydning for den grønne omstilling

30. juni 2022
For at nå regeringens klimamål er det afgørende at investere i den forskning og innovation, der har størst effekt. I dag er det svært at vurdere, hvilken forskning og innovation der har størst betydning for den grønne omstilling. Det skal en ny ekspertgruppe udvikle et værktøj til.

Hvordan og hvor meget bidrager forskning og innovation til at reducere drivhusgasudledningen i Danmark? Det er en ny, grøn ekspertgruppe sat i verden for at gøre os klogere på.

Regeringen har med professor ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, i spidsen en ambition om at udvikle et værktøj, der kan vurdere de grønne effekter, som kommer af offentlig finansieret forskning og innovation.

Forskning og innovation er en afgørende bidragyder til, at Danmark når i mål med regeringens ambition om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 70 procent i 2030 og om at nå klimaneutralitet inden 2050.

Værktøjet, som forventes at være færdig i 2024, skal blandt andet bruges i regeringens klimaprogram, der hvert år vurderer, om det kan anskueliggøres, at klimalovens mål nås.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen siger:

- Forskning og innovative løsninger er drivkræfter i den grønne omstilling. Regeringen har ønsket at satse massivt på grøn forskning, og har øget bevillingerne markant på området sammen med Folketingets partier. Vi har i dag teknologier, der kan bringe os langt i retning af de ambitiøse danske klimamål, men vi skal fortsætte udviklingen. Nu vil vi gerne blive klogere på, hvilket bidrag forskning og innovation mere konkret giver, og hvordan midlerne bruges med størst effekt. Den vanskelige opgave har vi samlet en fagligt meget stærk ekspertgruppe til at løse.

Formand for den grønne ekspertgruppe Philipp Schröder siger:

- Politikerne øremærkede sidste år 2,4 mia. kr. til den grønne forskning. Denne forskning skal være med til at drive den grønne omstilling. At gå fra forskning til omstilling er en svær proces og det kan tage mange år, men det er afgørende, at vi lykkes. I ekspertgruppen ser vi derfor frem til at kortlægge og gøre os klogere på, hvordan særligt den offentlige forskningsindsats bedst kan bidrage til at løfte den grønne omstilling.


For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside