Ny kortlægning: Dansk kvanteforskning er i verdensklasse
En ny kortlægning af forskning på kvanteområdet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at dansk kvanteforskning på en række områder er i verdensklasse, og at danske forskningsmiljøer anses for at være attraktive samarbejdspartnere.
Samtidig viser kortlægningen, at udvikling af kvanteteknologi, og særligt udvikling af kvantecomputeren, stadig er i en tidlig fase. De fremtidige store gennembrud afhænger fortsat af grundvidenskabelige fremskridt. Der er mulighed for revolutionerende nyskabelser og store erhvervseventyr i fremtiden, men det kræver en bred satsning på grundforskning, anvendelsesorienteret forskning og modning af lovende kvanteteknologier.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen mødes mandag den 20. juni med forskere og centrale interessenter for at diskutere, hvad der skal til for, at Danmark fastholder og videreudvikler stærke forskningsmiljøer og styrker innovation og kommercialisering på området.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen siger:
- Kvanteteknologi har kæmpe potentiale for at skabe et sundere, grønnere og mere sikkert samfund. Og i Danmark kan vi noget helt særligt inden for kvanteforskning. Det viser den nye kortlægning også tydeligt. Regeringen vil formulere en egentlig dansk strategi for kvanteforskning, og efter input fra universiteter, fonde og andre nøgleaktører ønsker vi at skabe rammerne for, at Danmark forbliver i førerfeltet på området.
Baggrund
Kortlægningen af forskning på kvanteområdet er udarbejdet som opfølgning på den politiske aftale fra oktober 2021 om fordeling af forskningsreserven for 2022. Kortlægningen giver et grundlag for den kommende strategi for kvanteforskning.
Kortlægningen afdækker omfanget og karakteren af kvanteforskning i Danmark, styrker og svagheder, universiteternes samspil med virksomheder, kommercialisering af forskning, opbygning af kompetencer og Danmarks internationale samarbejde på området.
Kortlægningen er baseret på en række delanalyser, gennemført af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i foråret 2022.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside