Gå til indhold

Politisk aftale med markante investeringer i uddannelse

22. januar 2022
Som en del af en ny reformpakke for dansk økonomi er der enighed om at sikre varig finansiering til et takstløft på de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser og et markant løft af velfærdsuddannelserne på 200 mio. kr. om året.

I 2030 vil aftalen være oppe på at løfte kvaliteten i uddannelse med 1,3 mia. kr. Aftalen betyder blandt andet, at der sikres 300 mio. kr. årligt til at fastholde takstløftet til humanistiske, samfundsvidenskabelige, merkantile og teologiske uddannelser.

- Regeringen prioriterer uddannelse meget højt – det er den her aftale endnu et bevis på. Det er en aftale, som får stor betydning for mange uddannelser, der ikke længere skal være usikre på om bevillingen falder - men i stedet får et permanent løft. Pengene vil være med til at sikre ro på de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser, som også er vigtige for vores samfund, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Med aftalen er der også enighed om et yderligere markant løft af uddannelserne på velfærdsområdet. En styrkelse der følger i halen på tidligere prioriteringer af området under denne regering. Med finansloven for 2022 blev der afsat 65 mio. kr. i 2022 og 125 mio. kr. fra 2023 til en ny og bedre læreruddannelse, og nu bliver der sat 60 mio. kr. af i 2024 og 200 mio. kr. om året fra 2025 til at finansiere et løft af uddannelserne på velfærdsområdet til f.eks. pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske og lærer.

- Når vi styrker de vigtige uddannelserne inden for velfærdsområdet gavner vi den fælles velfærd og de unge, der vælger disse vigtige fag. Vi skal gøre uddannelserne endnu bedre og sikre, at de er mere rettet mod den praksis, som de skal studerende skal ud og arbejde i. Mange tak til SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, der indgår i aftalen sammen med regeringen, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Med aftalen afsættes også 700 mio. kr. årligt fra 2030 til mere kvalitet i uddannelse, som partierne senere vil drøfte den konkrete udmøntning af.

Regeringen har indgået aftalen med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne. Partierne er blevet enige om en række ambitiøse reformer, der vil styrke det danske arbejdsmarked, virksomhedernes konkurrenceevne og den grønne omstilling.

Aftalerne ligger i forlængelse af regeringens udspil Danmark kan mere I.
Formålet er at skaffe flere hænder på det danske arbejdsmarked, gøre danskerne dygtigere og Danmark grønnere. Reformerne vil samlet set styrke den strukturelle beskæftigelse med ca. 12.000 personer og øge Danmarks BNP med 0,7 pct. i 2030 svarende til ca. 17,5 mia. kroner.

  • Læs hele aftalen på Finansministeriets hjemmeside (pdf) [inaktivt link]

For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181

Handlinger tilknyttet webside