Gå til indhold

Dansk minister indvier nyt videnscenter på CERN

06. oktober 2023
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund besøger CERN som den første danske minister i mange år. Her skal hun indvie et nyt, spændende videnskabs- og formidlingscenter, ”Science Gateway”, som skal give offentligheden indsigt i forskningens fascinerede verden.

Antistof, ormehuller og rejse gennem tid og rum. Det er nogle af de emner, som har fascineret fysikere gennem generationer. Det er også blandt de ting, der bliver forsket i på verdens største fysiklaboratorie, og der er sket meget på området, siden den daværende uddannelses- og forskningsminister i 2017 besøgte CERN.

Den danske aktivitet inden for grundforskning i partikelfysik bedrives hovedsageligt på CERN i Genève i Schweiz. En forskningsinfrastruktur med en enestående historie og omdrejningspunkt for verdensførende forskning.

Danmark har siden etableringen i 1954 været medejer af CERN. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund skal de næste to dage opleve, hvad vi får ud af CERN-medlemskabet, og som en del af programmet deltager hun i åbningen af ”Science Gateway”.

”Science Gateway” er et videnskabs- og formidlingscenter, som skal gøre det lettere at forstå og komme tæt på de forsøg, der bliver udført på CERN og ikke mindst de resultater, som forskerne når frem til. Konceptet minder om Experimentarium i Hellerup nord for København.

Centeret åbner for offentligheden den 8. oktober 2023. Centeret bliver indviet af topforskere og ministre, herunder den danske uddannelses- og forskningsminister.

 Udover indvielse af centreret er en drøftelse af STEM-uddannelserne også på tegnebrættet, når ministre fra flere lande diskuterer, hvordan man får flere unge til at interessere sig for en uddannelse inden for science, technology, engineering og mathematics, samt hvilken rolle forskningsinfrastrukturer som CERN kan spille.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Det er en stor ære at få lov til at indvie et nyt videnscenter på en institution som CERN. CERN er et fuldstændig enestående sted. Tænk, at der findes et sted, hvor forskere samles fra hele verden for at forske i universets oprindelse. Det er et fantastisk eksempel på, hvor store ting vi kan opnå gennem internationale forskningssamarbejder, og det er uvurderligt for de danske forskere og studerende, at de kan komme og tage del i det internationale miljø og anvende stedets avancerede teknologi og infrastruktur. Det skaber grobund for enestående idéer og innovation og for de næste store videnskabelige opdagelser.

Fakta

  • Det Europæiske Center for Højenergifysik (CERN) er det fælles europæiske forskningsanlæg for acceleratorbaseret forskning.
  • Faciliteten ligger nær Genève og krydser grænsen mellem Schweiz og Frankrig. CERN har bygget og driver en række acceleratorer, der leverer stråler (”beams”) til forskellige typer af eksperimenter.
  • CERN fungerer som laboratorium for et stort spænd af fysikkens etablerede discipliner bl.a. partikelfysik, kernefysik, atomfysik og acceleratorfysik, samt for en række andre fysiske discipliner i f.eks. antistof, medicinsk fysik og astropartikelfysik.
  • Samarbejdet består af 23 medlemslande, og 50 forskellige sprog kan høres i laboratorierne.
  • Gennem medlemskabet af CERN er Danmark medejere af forskningslaboratoriet, og det er her de danske forskere opbygger deres instrumenter og udfører deres forskning.
  • Jeffrey Hangst, professor i eksperimental partikelfysik, Aarhus Universitet, står i spidsen for et nyt eksperiment, der for første gang viser, at antistof falder nedad. Målingen er den første af sin art og er muliggjort af CERN’s enestående infrastruktur.
  • Resultatet er det foreløbige højdepunkt i antistofforskningen og således eksempel på et forskningsresultat, der netop er kommet ud af samarbejdet på CERN.  

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside