Gå til indhold

Minister: Internationalt samarbejde er vigtigere end nogensinde

22. november 2023
I dag åbner uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund årets konference om Erasmus+. Budskabet er klart: I en tid præget af krig og konflikt har internationalt uddannelsessamarbejde aldrig været vigtigere – både for samfundet og for den enkelte studerende.

Hvert år samles mere end 200 interessenter fra uddannelsessektoren og ungdomsområdet til en konference om Erasmus+, EU’s program for uddannelse, ungdom og idræt. Årets konference stiller skarpt på det gode internationale uddannelsessamarbejde, som er en forudsætning for, at europæiske studerende kan rejse ud i Europa og lære nye lande og kulturer at kende.

Derfor vil konferencen blandt andet byde på oplæg om redskaber og metoder til at finde samarbejdspartnere, idéer til at udvikle og fastholde gode relationer samt dialog om det gode samarbejde inden for rammerne af Erasmus+. Formålet er at give deltagerne inspiration via cases og oplæg og skabe mulighed for at netværke med andre med interesse for internationale relationer med fokus på læring og uddannelse.

Et af de gode eksempler, der fremhæves på konferencen, er et samarbejde mellem læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole og et universitet i Libanon, som i fællesskab har udviklet et modul om dialog og forsoning i miljøer præget af konflikt. Det er nu blevet videreudviklet til et større projekt under Erasmus+, som samler studerende og forskere fra fem lande, Danmark, Norge, Cypern, Nordirland og Libanon, der med forskellige perspektiver og erfaringer nu kan udforske problematikken i fællesskab.

Et sådant eksempel på internationalt samarbejde og udveksling af viden og kultur understøtter ambitionen bag Erasmus+, som er at give blandt andre studerende, forskere og ansatte mulighed for at udvide deres horisonter, styrke kvaliteten af uddannelse, fremme internationalisering og skabe værdifulde relationer på tværs af grænser.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Det internationale uddannelsessamarbejde er i dag vigtigere end nogensinde. I en tid præget af konflikt, krig, splittelse og fake news har vi brug for den viden og gensidige forståelse, som international udveksling skaber. Det er en stor styrke, både for den enkelte studerende, som får udvidet sin horisont, og for samfundet generelt. Samtidig har vi brug for at kunne tiltrække internationale talenter, som har lyst til at uddanne sig og bidrage til det danske arbejdsmarked, der allerede nu oplever mangel på arbejdskraft inden for en række vigtige områder, såsom velfærdsfagene og i it-branchen. Derfor er det helt afgørende at udveksle gode erfaringer og dele viden, om hvordan vi kan udvikle og bevare gode internationale relationer.

Fakta

  • Erasmus+ er EU's program for uddannelse, ungdom og idræt for perioden 2021-2027.
  • Med et samlet budget på 26,2 mia. euro for perioden 2021-2027 vil programmet for Erasmus+ finansiere international mobilitet og tværnationale samarbejdsprojekter for omkring 10 millioner europæere, og det bliver gjort med en ambition om at skabe et mere inkluderende, mere digitalt og et grønnere Europa.
  • Alene i 2023 er der i dansk sammenhæng afsat over 370 millioner kroner til institutioner og organisationer til internationale mobilitetsaktiviteter og samarbejdsprojekter.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside