Gå til indhold

Rumkonferencen 2023: Rumforskning er vigtigere end nogensinde

09. november 2023
I dag samles flere hundrede rumentusiaster, når folk fra industrien, universiteter og rumeksperter mødes på Syddansk Universitet for at drøfte strategisk forskning og innovation i rummet. Christina Egelund deltager med budskabet om, at Danmark skal have en mere ambitiøs tilgang til rummet.

Fremtidens teknologier, rummissioner og styrket forskning i rummet er på tegnebrættet, når Rumkonferencen 2023 løber af stablen. Der er allerede mange aktiviteter i rummet, og Danmarks engagement og interesse i rumforskning når nye højder de kommende år.

Satellitter, robotter og satellitbilleder til at overvåge Jorden er blandt de emner, der bliver drøftet i Odense i disse dage på Den Nationale Rumkonference 2023, som afholdes af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) og Center For Sikkerhedsindustrien i Danmark (CenSeC) samt flere parter som Dansk Industri og Novo Nordisk Fonden.

Rummet rummer uendelige muligheder, men mulighederne i rummet afhænger af, hvad vi gør her på jorden. Det afhænger af hvilke politiske og erhvervsmæssige rammer, vi har, hvor meget vi investerer, af den teknologiske udvikling og hvilke problemer vi søger at løse.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund deltager i konferencen med et klart budskab: I Danmark skal vi være mere strategiske i vores tilgang til rummet.

Uddannelses- og forskningsministeren vil derfor have en selvstændig rumstrategi for forskning og innovation, der kan supplere den tværministerielle rumstrategi, som vi har i dag. Strategien skal tjene som grundlag for en mere ambitiøs tilgang til rummet inden for forskning og innovation.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Når vi investerer i rummet, investerer vi i danske virksomheder, i udvikling af ny teknologi, i frembringelsen af ny viden, i vores sikkerhed og i løsningen af nogle af de helt store problemer, som vi står overfor. Derfor skal Danmark have en mere ambitiøs tilgang til rummet i de kommende år. Danmark har allerede den forskning og viden, de innovative virksomheder og det økosystem, der skal til for at være en nøglespiller inden for rumvidenskab og -teknologi. Nu skal vi også have det politiske engagement, investeringerne og en klar retning. Det får vi bl.a. med en selvstændig rumstrategi for forskning og innovation.

Fakta

  • Rumkonferencen afholdes for fjerde gang, og den foregår på engelsk.
  • Årets konference holdes i SDU’s nye robotbygning, som er blevet bygget med midler fra A.P. Møller Fonden.
  • De næste to rumkonferencer holdes på Aarhus Universitet i 2024 og på Aalborg Universitet i 2025.
  • Rumkonferencen afholdes over to dage. Programmet dækker rumsektoren bredt og byder på fælles sessioner og temaer inden for rummets univers. Det vil bl.a. blive drøftet, hvordan øget brug af rummet kan være med til at styrke den grønne omstilling for eksempel ved at omdanne CO2 til ilt.
  • Derudover vil mulighederne for øget kommercialisering af rumteknologier samt rummets rolle i forhold til sikkerhed, forsvar og droner blive debatteret.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside