Gå til indhold

Stærk formidling af krigen i Ukraine: Her er vinderen af Forskningskommunikationsprisen 2023

27. april 2023
Mange danskere har morgen og aften hørt Flemming Splidsboels stemme i mediedækningen af Ruslands invasion af Ukraine. Med sin stærke videnskabelige stemme har han formået at informere danskere om krigen, så det er relevant for os alle. Derfor vinder han Forskningskommunikationsprisen 2023.

Årets vinder af Forskningskommunikationsprisen 2023 og de 200.000 kr., der følger med, er fundet.

Seniorforsker Flemming Splidsboel formidler sin viden om krigens hærgen i Ukraine på en måde, der gør det relevant og oplysende for de mennesker, han taler til.

Flemming Splidsboel ruster danskerne til bedre at forstå den alvorlige situation, Europa befinder sig i. Hvorfor gør Rusland det her lige nu? Hvordan vil Ukraine reagere? Og hvad betyder det for vores egen sikkerhed?

Det er nogle af de spørgsmål, som han har besvaret og formidlet til danskere, siden Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022.

Prisen gives hvert år til en forsker, der har gjort en særlig indsats for at kommunikere deres forskning til den brede offentlighed. Den skal skabe større opmærksomhed om og anerkendelse af forskeres populærvidenskabelige formidling.

Juryen fremhæver, at Flemming Splidsboel formår at kommunikere sin forskning på en sådan måde, at alle bliver klogere. Siden krigen i Ukraine brød ud, har han givet mere end 1000 interviews til medier landet over, hvor han har sat emner som misinformation, propaganda og forholdet mellem Rusland og Vesten i perspektiv.

Juryen består af bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond og et ekspertpanel fra Videnskab.dk.

Flemming Splidsboel er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Hans forskning er tværdisciplinær, han navigerer i udenrigspolitik og diplomati og han fokuserer især på forholdene i det postsovjetiske rum. Helt aktuelt stiller han skarpt på brugen af misinformation, og hvordan ny teknologi kan bruges til at bekæmpe det.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Det er gift for den demokratiske samtale, når usaglige påstande præger dagsordenen. Viden er magt, og i krig bliver usandheden også et våben. Det har Flemming Splidsboel i særlig grad formået at formidle til os alle. Det er en vanskelig opgave at formidle kompleks forskning. Flemming Splidsboel har dedikeret sin tid og forskning til et utroligt vigtigt emne – og selvom man ikke kan gøre det menneskeligt ubegribelige begribeligt, så bidrager hans stærke formidlingsevner til, at vi hver især har indblik i krigens omstændigheder. Det skylder vi ham en stor tak for, og jeg er meget glad for at overrække ham dette års Forskningskommunikationspris. 

Seniorforsker Flemming Splidsboel siger:

- Det er en meget stor glæde for mig at modtage Forskningskommunikationsprisen 2023. Formidling har altid været vigtigt for mig, og det er blevet endnu vigtigere efter Ruslands åbne invasion af Ukraine i februar 2022. Krigen berører hele det danske samfund, og jeg forsøger at nå ud til så mange danskere som muligt på så mange platforme som muligt med viden om krigen og dens konsekvenser for os alle. Jeg har altid set det som en central del af min rolle som forsker at vise offentligheden, hvad forskningen kan: At gøre forskningen vedkommende og interessant for de folk, som i sidste ende er med til at finansiere den. At give noget tilbage.

Fakta

  • Uddannelses- og forskningsministeren uddeler hvert år Forskningskommunikationsprisen til en forsker eller et forskerhold, der med deres forskning har skabt opmærksomhed om et vigtigt forskningsemne. Prisen blev uddelt første gang i 2004.
  • Formålet er at hædre forskere, der har gjort en særlig indsats for at kommunikere deres forskning. Med prisen følger 200.000 kroner.
  • Det er bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond, der vurderer indstillingerne og nominerer tre kandidater, som et ekspertpanel fra Videnskab.dk evaluerer.
  • Den samlede indstilling gives til uddannelses- og forskningsministeren, der udpeger vinderen og uddeler prisen.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside