Gå til indhold

Bredt flertal sikrer milliarder til forskning i fremtidens løsninger inden for klima, sikkerhed og sundhed

01. november 2024
Regeringen og Folketingets partier har indgået aftaler om fordeling af 5,5 mia. kr. til forskning og innovation. Aftalerne sikrer milliarder af forskningskroner til at løse nogle af samfundets største udfordringer. Partierne er også enige om at styrke den frie forskning.

Udfordringerne står i kø. Danmark skal gennemføre en omfattende grøn omstilling af samfundet. En ny geopolitisk virkelighed øger truslen for angreb og sabotage. Befolkningen bliver ældre og stiller nye krav til sundhedsvæsenet.

Det kræver nye idéer, ny viden og nye løsninger, og her spiller forskning og innovation en nøglerolle. Regeringen og Folketingets partier har netop indgået aftaler, der fordeler 5,5 mia. kr. til forskning og innovation.

Med aftalerne ønsker regeringen og aftalepartierne også at styrke den frie forskning på universiteterne. Derfor har de afsat 0,5 mia. kr. til frie forsknings- og innovationsmidler. Frie midler giver universiteterne mulighed for at foretage lange, strategiske forskningsindsatser, som kan give helt ny og banebrydende viden, der kan vende op og ned på, hvordan nogle af samfundets helt store problemer kan løses.

2,3 mia. kr. prioriteres til grønne forskningsinitiativer, som skal bidrage til at realisere ambitionerne i udspillet Fart på fremtidens grønne løsninger. Blandt andet afsættes 0,5 mia. kr. til at fremme konkrete grønne teknologier, og de fire forskningsmissioner: CO2-fangst, grønne brændstoffer (Power-to-X), landbrug og cirkulær økonomi videreføres med et fornyet fokus på missionernes effekt og evne til at drive reelle løsninger frem, der kan bidrage til at nå klimamålene.

Med den nye geopolitiske virkelighed er Danmarks sikkerhed højt på dagsordenen, og et globalt kapløb om at udvikle nye kritiske teknologier er i fuld gang. Derfor har regeringen og aftalepartierne afsat over en milliard kroner til forskning i sikkerhed og kritiske og digitale teknologier.

Sundhedsområdet er også vægtet højt i aftalen med en prioritering på 0,8 mia. kr. Der er blandt andet afsat 150 mio. kr. til forskning i psykiatrien, som er en markant stigning på 50 pct. i forhold til den forrige forskningsreserve.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Vi lever i en tid, hvor der er behov for store forandringer i vores samfund og den måde, vi lever på. Det skyldes klimaforandringerne, den nye geopolitiske situation, et accelererende teknologi-kapløb og en ny demografi. Kun med forskning og innovation kan vi gennemføre en grøn omstilling af samfundet, bevare vores sikkerhed og skabe velfærd og vækst i landet. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi afsætter adskillige milliarder til disse vigtige dagsordener. Derudover er jeg særligt glad for, at vi har fundet flere frie midler til universiteterne, der kan føre til det næste store gennembrud, som ingen politikere i dag kan forudse.

Forskningsordfører Trine Bramsen (S) siger:

- Produktion og forskning går hånd i hånd. Derfor afsætter vi et stort beløb til forskning i den teknologi, der skal understøtte fremtidens produktionsvirksomheder. Forskning har også stor betydning for ganske almindelige danskeres liv. Derfor har det været vigtigt for os at sikre penge til forskning i ældre og demens. Og vi fortsætter vidensopbygning om fertilitet og børn. Det er vigtigt for tusindvis af danske familier. 

Forskningsordfører Heidi Bank (V) siger:

- Forskning forbedrer vores liv. Så enkelt kan det siges. I Venstre er vi enormt glade for den stærke prioritering af den frie forskning og af basismidlerne. Flere basismidler betyder, at flere fondsmidler vil blive investeret i dansk forskning i stedet for i udlandet. Massive investeringer i klima, teknologi og grøn forskning er også helt afgørende, hvis vores fælles ambitioner og drømme for et bæredygtigt Danmark skal blive til virkelighed, samtidig med at vi passer på danske arbejdspladser. Forsvar, AI, Life science og sundhed fylder også, ligesom forskning i kvinder og mænds muligheder for at blive forældre og deres fertilitet. Og endelig er der ånd og oplysning, hvor Grundtvigsforskningen og videnskab.dk igen er lykkedes prioriteret.

Forskningsordfører Marlene Harpsøe (DD) siger:

- I Danmarksdemokraterne ser vi aftalen som en sejr for de grønne løsninger i landbruget. Vi ved, at danske landmænd vil den grønne omstilling, og med denne aftale får de endnu bedre rammer for at sikre grøn udvikling frem for afvikling. Samtidig er aftalen et skridt i den rigtige retning i forhold til forskning i de nære sundhedsindsatser. Vi har bl.a. kæmpet for, at der er blevet afsat midler til et videnscenter, der skal støtte op om ældreforskning i det kommunale sundheds- og forebyggelsesarbejde. Afslutningsvist glæder jeg mig over, at mental sundhed er prioriteret i aftalen, hvor både forskning i psykiatri og praksisnær forskning i mistrivsel hos børn og unge får et løft.

Forskningsordfører Sofie Lippert (SF) siger:

- Forskningsreserven vokser hvert år. Det er godt, fordi der bliver flere penge til forskning, men også problematisk, fordi balancen mellem frie midler og politisk øremærkede midler tipper. Derfor er vi i SF glade for, at vi med denne aftale for første gang sender penge direkte ud til universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier, som de selv kan disponere over. Det er vigtigt for forskningsfriheden og for de nye og opfindsomme idéer. Derudover har det været en vigtig prioritering, at en del af de øremærkede midler går til forskning i sammenhængen mellem fertilitet og kemi. Når flere og flere har svært ved at få børn, er det vigtigt, vi bliver klogere på hvorfor og på hvordan man bedst hjælper dem.

Forskningsordfører Sandra Elisabeth Skalvig (LA) siger:

- Jeg er glad for, at det lykkedes Liberal Alliance at få sat klare aftryk på forskningsreserven for 2025. Det er for os vigtigt, at vi styrker forskningen i antisemitisme i Danmark. Handling kræver viden, og derfor er forskning i antisemitisme helt afgørende. Derudover er det positivt, at vi styrker rumforskningen markant, og at partikelforskning også er en del af dette års aftale. Vi er ikke med i aftalen om fri forskning og fremtidens talent pga. Inge Lehmann-programmet. Det er statsfinansieret kønsdiskrimination, og det kan vi på ingen måde bakke op om.

Forskningsordfører Karin Liltorp (M) siger:

- Den største glæde er, at der er fundet en stor pulje penge til basismidler på universiteterne, så de selv kan vælge, hvilke forskningsområder, der skal forfølges. For Moderaterne er den frie forskning nemlig helt central. Desuden glæder det mig med fokus på forskning i mistrivsel og psykiatri: Den udvikling vi har set i psykiske diagnoser de seneste år tyder på, at noget er gået galt. Og i stedet for at symptombehandle, skal vi forebygge årsagerne.

Forskningsordfører Lise Bertelsen (KF) siger:

- Aftalen indeholder mange gode elementer, som er vigtige for Det Konservative Folkeparti. Vi får blandt andet prioriteret forskning i klima og miljø, sikkerhed og sundhed. Jeg ser det som afgørende for danskernes trivsel, at der bliver afsat markant flere midler til forskning i psykiatri. På samme måde er det et vigtigt konservativt aftryk, at der bliver afsat midler til forskning i rusmidler og opioider. Endelig glæder jeg mig over, at der prioriteres midler til forskning i fertilitet og ældre.

Forskningsordfører Mai Villadsen (EL) siger:

- Vi er rigtig tilfredse med årets forskningsreserveaftale. En aftale som er historisk stærk med mange midler til fri forskning. I Enhedslisten har vi sat markante aftryk på resultatet. Yderligere forskning i kvindesygdomme, forskning i stress og mistrivsel samt forskning i diplomati - fred og konfliktløsning. Det er vi meget glade for. 

Forskningsordfører Alex Ahrendtsen (DF) siger:

- Dansk Folkeparti glæder sig over en god aftale om forskningsreserven, der blandt andet sikrer Grundtvigcentret og skaber en bedre fordeling af basismidler til universiteterne, så Syddansk Universitet og Aalborg Universitet får forhøjet deres bevillinger til fri forskning.

Forskningsordfører Stinus Lindgreen (RV) siger:

- Radikale Venstre er glade for endnu engang at være med i en aftale om forskningsreserven med mange gode prioriteter. Forskning, viden og innovation er det, der skal fremtidssikre vores samfund og hjælpe os med at overkomme fremtidens udfordringer. Et fortsat stærkt fokus på klima, økologi og plantebaseret landbrug er derfor vigtigt. Det har for os været særligt vigtigt at styrke den frie nysgerrighedsdrevne forskning - herunder den uafhængige kliniske forskning, der får et løft. Vi er også glade for, at universiteternes basismidler løftes, også selv om vi fortsat må arbejde på at gøre det permanent. Endelig er prioriteringen af rumforskning og styrkelsen af vores bidrag til ESA vigtige skridt i en verden, hvor rummet får en stadig større rolle i forhold til digitalisering, sikkerhed og klima. Det er ingen hemmelighed, at vi hellere så en anden tilgang, hvor en langt mindre del var politisk fordelt, men når det skal være, er vi godt tilfredse med resultatet.

Forskningsordfører Christina Olumeko (ALT) siger:

 - Alternativet er glade for, at vi igen prioriterer midler til at styrke forskningen i plantebaserede og økologiske fødevarer, selvom vi gerne så, at bevillingerne var større. Vi er også glade for, at vi for første gang nogensinde prioriterer forskningsmidler til bæredygtig didaktik, pædagogik og undervisning på grundskolen og erhvervsuddannelserne. Den grønne omstilling handler nemlig også om, at vi allerede i skolesystemet får en bæredygtig dannelse.

Fakta

  • Aftalerne om forskningsreserven er de første delaftaler af finansloven for 2025.
  • Regeringen og Folketingets partier er enige om aftaler, der fordeler 5,5 mia. kr. til forskning og innovation. Pengene er fordelt efter følgende temaer:

    • Ambitiøse og varige grønne forskningsinitiativer 2,3 mia. kr.
    • Kritisk teknologi, sikkerhed og digitalisering 1,2 mia. kr.
    • Sundhed og life science 0,8 mia. kr.
    • Trivsel, læring og sammenhængskraft 0,1 mia. kr.
    • Fri forskning og fremtidens talentbase 1 mia. kr.
  • Det offentlige forskningsbudget for 2025 udgør 30,3 mia. kr. svarende til 1 pct. af BNP.
  • Hverken forskningsbudgettet eller forskningsreserven har været højere før.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsministeriet