Gå til indhold

Christina Egelund: Mobilitet i uddannelsessystemet er en hjørnesten i det europæiske fællesskab

29. februar 2024
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et uformelt ministermøde, hvor gevinster og udfordringer ved mobilitet på tværs af landegrænser for studerende skal drøftes.

Værdien af mobiliteten på tværs af landegrænser for studerende er på tapetet på det uformelle ministermøde, når europæiske uddannelsesministre i dag mødes i Bruxelles.

Mobilitet i uddannelsessystemet er en hjørnesten i det europæiske fællesskab i forhold til at skabe tætte samarbejder, forstå hinandens kulturelle forskelle og sammen udvikle teknologiske løsninger.

Det er især vigtigt for Danmark, at vi, som et lille land med store verdensomspændende virksomheder, kan tiltrække internationale talenter via vores uddannelsessystem.
Det har vi brug for, hvis Danmark fortsat skal blive ved med at udvikle sig inden for eksempelvis IT og life science og til at opfinde, planlægge og udføre opgaverne, der skal bringe os i mål med den grønne omstilling.

Internationale studerende har en høj værdi for Danmark. Både for erhvervslivet og samfundet som helhed, men også for den danske studerende, der rejser ud over landets grænser og opnår en stor grad af selvstændighed og trivsel, mens man bringer erfaringer og oplevelser fra en anden kultur med sig hjem.

Eller den udenlandske studerende, der efterfølgende bosætter sig fast i Danmark og bliver en del af det danske samfund og det danske arbejdsmarked.

Omvendt oplever flere europæiske lande, at der kan være udfordringer forbundet med større ubalancer i mobiliteten af studerende på tværs af EU’s landegrænser, som der også er behov for at drøfte på europæisk plan. Det kan eksempelvis være et voksende økonomisk pres på finansieringen af uddannelsessystemerne, hvis mange studerende søger mod det samme land, eller at dygtige talenter aldrig vender tilbage til deres hjemland efter endt uddannelse.

Forventningen er, at mødet kan bidrage til at belyse, hvordan der bliver skabt større balance i mobilitet på europæisk plan på en måde, der er til gavn for alle i EU.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Mobilitet i uddannelsessystemet er noget, vi har et stærkt fokus på i EU for at komme i mål med de ambitioner, vi har sat os for at møde arbejdsmarkedets behov i fremtiden. For at det skal lykkes, er det en forudsætning, at de studerende har de rette kompetencer og kvalifikationer. Det har vi i regeringen sat os for at understøtte ved at åbne for flere internationale studerende på danske universiteter. Det er nødvendigt, hvis vi skal fremtidssikre vores samfund.

Men det må ikke gå hen og blive et nulsumsspil med store ubalancer i mobiliteten EU-landene i mellem. Det er der ingen, der får gavn af. Jeg er overbevist om, at virksomheder oplever værdi ved at have internationale dimittender ansat. En bredere grad af diversitet i hele Europa sikrer indsigt og bedre måder at gøre tingene på.

Fakta

  • Uddannelses- og forskningsministeren deltager i det uformelle ministermøde på uddannelsesområdet i Bruxelles fra den 29. februar til den 1. marts 2024.
  • Ministeren skal sammen med kollegaer Østrig, Holland, Rumænien og Spanien præsentere nationale erfaringer som grundlag for en uformel drøftelse mellem de europæiske uddannelsesministre.
  • Det belgiske formandskab ønsker med mødet at sætte fokus på både de positive og negative effekter af den stigende mobilitet på hele uddannelser i Europa.
  • Forligspartierne bag sidste års Aftale om rammerne for Reform af universitetsuddannelserne i Danmark var enige om at øge antallet af internationale universitetsstuderende.
  • Med aftalen er der givet mulighed for, at universiteterne kan oprette 1.100 engelsksprogede ordinære studiepladser hvert år i perioden 2024-2028 og 2.500 ordinære studiepladser årligt fra 2029.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside