Forligstillæg til universitetsreformen: Forligskreds åbner for nye erhvervskandidatuddannelser
I fremtidens kandidatlandskab skal 20 pct. af de kandidatstuderende optages på en erhvervskandidatuddannelse og 10 pct. på en kandidatuddannelse på 1¼ studieår. I 2028, når de første studerende optages på de nye uddannelsestyper, skal 10 pct. starte på en erhvervskandidatuddannelse. Sådan lyder ambitionen i universitetsreformen, som regeringen, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og Det Konservative Folkeparti indgik i 2023.
Nu er forligspartierne blevet enige om et forligstillæg, som skal bidrage til at gøre ambitionerne i aftalen til virkelighed. Forligstillægget er blandt andet indgået på baggrund af anbefalinger fra Kandidatudvalget, som havde til opgave at udforme fremtidens kandidatlandskab.
Forligstillægget åbner blandt andet for flere forskellige typer erhvervskandidatuddannelser, herunder flere med mulighed for en kombination af fuldtidsstudie med mulighed for SU og virksomhedsforløb og en ny type ”1+2”-erhvervskandidatuddannelse, hvor det første år er fuldtidsstudie med mulighed for SU (60 ECTS), efterfulgt af et toårigt virksomhedsforløb (60 ECTS), hvor deltidsstudie kombineres med relevant beskæftigelse. Det er en fleksibilitet, som både erhvervslivet og universiteterne har efterspurgt, og som målrettes ingeniørområdet og en række andre it/STEM-uddannelser.
Forligstillægget giver samtidig mere lempelige økonomiske rammer, hvilket muliggør andre typer af erhvervskandidatuddannelser, som kombinerer fuldtidsstudie og virksomhedsforløb, så de bliver mere attraktive på områder som eksempelvis det samfundsvidenskabelige. Det kan eksempelvis være et halvt års fuldtidsstudie med SU (30 ECTS) efterfulgt af et virksomhedsforløb, som består af deltidsstudie og sideløbende relevant beskæftigelse (op til 90 ECTS).
Endelig ønsker forligspartierne, at der i fremtidens kandidatlandskab også skal udbydes fleksible erhvervskandidatuddannelser, som er deltidsuddannelser med sideløbende beskæftigelse under hele uddannelsen.
I tillæg til de nye muligheder for erhvervskandidatuddannelser er forligspartierne enige om at annullere den tidligere studieafslutning for kandidatuddannelser på 1¼ studieår for at sikre en bedre tilrettelæggelse af uddannelsen.
Uddannelsestyper i fremtidens kandidatlandskab
- Læs 3. forligstillæg til aftale om rammerne for reform af universitetsuddannelserne i Danmark (pdf)
- Læs Faktaark - Provenu- og beskæftigelsesvirkning med 3. forligstillæg (pdf)
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Jeg er glad for, at vi i dag har lavet en tillægsaftale til reformen af universitetsuddannelserne i Danmark. Jeg vil gerne takke Kandidatudvalget og de mange aktører, som har budt ind med konstruktive forslag i processen. På den baggrund har vi haft politiske drøftelser i forligskredsen, som nu er endt med et resultat, hvormed vi tager væsentlige skridt i at indfri målet om kandidatuddannelser med en tættere kobling til arbejdsmarkedet.
Uddannelsesordfører Trine Bramsen (S) siger:
- Der har været gode politiske drøftelser i forlængelse af Kandidatudvalgets arbejde. For det er selvsagt vigtigt, at vi får en reform, der virker. De løsninger, der med aftalen her er peget på, rykker vores universitetsuddannelser tættere på arbejdsmarkedet – samtidig med at vi fortsat har et højt fagligt niveau. Det er præcis det, der er målet. Jeg vil gerne takke alle de mange aktører, der har bidraget konstruktivt i processen.
Uddannelsesordfører Heidi Bank (V) siger:
- Med tillægsaftalen til universitetsreformen har vi lyttet til de bekymringer, der er blevet rejst. Vi sikrer mere fleksible rammer for de studerendes uddannelsesmuligheder. Et særligt opmærksomhedspunkt for Venstre har været at sikre gode rammer for erhvervskandidatuddannelserne for ingeniører og it/STEM-uddannelserne, der er helt nødvendige for dansk erhvervsliv og for den grønne omstilling.
Uddannelsesordfører Sofie Lippert (SF) siger:
- Det er med denne aftale lykkedes at få reel fleksibilitet ind i de nye erhvervskandidater. Det betyder, at alle studerende nu kan starte deres kandidatuddannelse på fuld tid og først efter et halvt eller helt år fortsætte på deltid med deltidsbeskæftigelse. Denne deltidsbeskæftigelse har vi også gjort mere fleksibel, så det ikke nødvendigvis skal være minimum 25 timer om ugen. Reformen er selvfølgelig stadig præget af stor usikkerhed, og derfor har det været afgørende for SF, at vi efter optaget i 2028 evaluerer tilgangen til erhvervskandidaterne, så vi kan justere, hvis det bliver nødvendigt. For os er det nemlig fortsat vigtigt at maksimalt 10 pct. skal gå på en etårig kandidat.
Uddannelsesordfører Marlene Harpsøe (DD) siger:
- Vi er glade for, at formålet om flere kandidatuddannelser med et klart sigte mod arbejdsmarkedet fastholdes. Samtidig er det vigtigt for Danmarksdemokraterne, at reformen fortsat frigør midler til at investere i bedre rammer på landets professions- og erhvervsuddannelser, så flere får øjnene op for værdien og mulighederne i en fremtid som faglært eller i et af velfærdsfagene.
Uddannelsesordfører Sandra Elisabeth Skalvig (LA) siger:
- Det er for Liberal Alliance afgørende, at de politiske målsætninger fra aftalen om universitetsreformen realiseres. Med denne tillægsaftale rettes der op på dele af aftalen, som Kandidatudvalget opfordrede til at genbesøge og forbedre. Samfundet og erhvervslivet har behov for arbejdskraft, og vi synes derfor, at det er positivt, at vi nu justerer aftalen, så vi kan lykkes med at skabe attraktive erhvervskandidater.
Uddannelsesordfører Karin Liltorp (M) siger:
- Jeg glæder mig over, at vi lytter til de eksperter, der har arbejdet med at få reformen ud at flyve: Nu er de sidste store knaster væk. Et helt nyt uddannelseslandskab venter de unge, især til stor glæde for dem, der gerne vil tage en lang uddannelse i tæt parløb med erhvervslivet.
Uddannelsesordfører Lise Bertelsen (KF) siger:
- For Det Konservative Folkeparti har det fra begyndelsen været afgørende, at universitetsreformen blev gennemført i tæt dialog med dem, som skal få den til at fungere i praksis. Derfor er vi tilfredse med, at vi nu har en tillægsaftale, hvor vi har lyttet til de studerende, universiteterne og erhvervslivets bekymringer. Konservative har kæmpet for, at universiteterne nu får mulighed for at tilrettelægge fem procent erhvervskandidater som et års fuldtidsstudie efterfulgt af to års virksomhedsforløb. Det har også været afgørende for os, at de øvrige erhvervskandidater nu bliver mere fleksible i forhold til varighed, antal ECTS og beskæftigelse. Endelig er vi tilfredse med, at kandidatoptaget bliver evalueret i 2028, så vi sikrer, at reformen løbende bliver justeret i mødet med virkeligheden.
Fakta:
- På baggrund af anbefalinger fra Kandidatudvalget og input fra andre aktører er forligskredsen blevet enig om en tillægsaftale, som blandt andet indeholder følgende:
- Mulighed for en ny erhvervskandidatuddannelse, hvor første år er heltidsstudie med SU, efterfulgt af to år med deltidsstudie og sideløbende beskæftigelse uden mulighed for SU (en ”1+2”-erhvervskandidatuddannelse).
- Økonomisk ramme til, at 5 pct. af optaget fra 2028 kan ske på ”1+2”-erhvervskandidatuddannelsespladser.
- Annullering af den tidligere studieafslutning for kandidatuddannelser på 1¼ studieår.
- At der arbejdes videre med at konkretisere en række kombinationsmodeller (først fuldtidsstudie, derefter deltidsstudie), som efter justeringen af aftalen kan tilrettelægges med et lavere beskæftigelseskrav under virksomhedsforløbet sammenlignet med modeller fremlagt af Kandidatudvalget.
- At den fleksible erhvervskandidatuddannelse skal kunne variere i tilrettelæggelse, herunder i forhold til varighed og ECTS, hvilket muliggør varianter af erhvervskandidatuddannelsen, hvor kravet til sideløbende beskæftigelse kan være lavere end 25 timer.
- En ny og mere erhvervsrettet kandidatuddannelse i design på 120 ECTS samt 1 måneds tidligere studieafslutning af de kunstneriske uddannelser på UFM’s ressort.
- Evaluering af 2028-kandidatoptaget med henblik på at følge implementeringen af reformen tæt.
- Der er første optag på de nye kandidatuddannelser i 2028. Reformen skal være fuldt implementeret i 2032.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk.
Handlinger tilknyttet webside