Minister rejser til Østrig for at styrke europæisk samarbejde om forskning og innovation
Er Europa ved at tabe pusten i det globale videnskapløb? Hvilken rolle spiller grundforskning i samfundet? Og hvilken betydning har international mobilitet for yngre forskere? Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive drøftet, når uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Østrig for at møde sin kollega uddannelses- og forskningsminister Martin Polaschek og den østrigske EU-kommissær, Johannes Hahn.
EU står på tærsklen til forhandlinger af et nyt europæisk program for forskning og innovation. Det nuværende program med et budget på knap 100 milliarder euro udløber nemlig i 2027. Danmark har som en af de første medlemsstater allerede meldt ud, hvad vi ser som de vigtigste prioriteter i det kommende program.
Derfor bliver der rig mulighed for uformelle drøftelser af Europas fremtid, når Christina Egelund skal deltage i det politiske debatarrangement European-Forum Wachau, der er en platform for debat og udveksling af synspunkter på vigtige europæiske dagsordener.
Ministeren afslutter det østrigske besøg med deltagelse i den årlige uddeling af Wittgenstein-prisen, der er Østrigs mest prestigefyldte videnskabspris med en bevilling på 1,5 mio. euro.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Europa har brug for, at forskning og innovation kommer højere op på den politiske dagsorden. Vi står med udfordringer på områder som klima, sikkerhed og sundhed, hvor der er hårdt brug for innovative løsninger. Vi er en del af et internationalt teknologi-kapløb, og vi deltager ikke for at undgå at tabe. Vi spiller som kontinent med for at vinde – især inden for kunstig intelligens, kvante- og rumteknologi. Derfor er jeg glad for at få mulighed for at drøfte forskning og innovation med min østrigske kollega. Europæisk sammenhold – også på dette område – er vigtigere end nogensinde før.
Fakta
- I anden halvdel af 2025 overtager Danmark EU-formandskabet. Forberedelserne er allerede godt i gang.
- Når Danmark overtager EU-formandskabet, vil det være Danmark, som sætter dagsordenen og leder forhandlingerne i Ministerrådet. Som formandskabsland vil Danmark have stor indflydelse på at opnå gode kompromisser og komme i mål med vigtige resultater.
- Formandskabet går på tur mellem EU’s medlemslande. Det enkelte medlemsland har formandskabet i et halvt år.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside