Gå til indhold

Ny dansk indsats skal skabe grobund for en større produktion af mikrochips på europæisk jord

19. december 2024
Nyt dansk kompetencecenter skal bidrage til at styrke EU’s økonomiske sikkerhed inden for mikrochips. Ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund kan den danske indsats få stor betydning for både Danmarks og EU's position i den globale teknologiudvikling.

Mobiltelefoner, medicinsk udstyr og militær teknologi. Mikrochips findes i stort set alle elektroniske enheder og systemer, vi bruger i dag, og er afgørende for udviklingen inden for blandt andet kunstig intelligens. Det er derfor vigtigt at sikre europæisk adgang til mikrochips.  

Derfor blev der allerede på forskningsreserven for 2024 afsat et beløb på 28,6 mio. kr. til at etablere et nationalt kompetencecenter på mikrochipområdet, som nu er klar til at slå dørene op på DTU i januar 2025.

Kompetencecentret skal udbyde rådgivning og træning, eksempelvis om mikrochipteknologi og juridisk assistance vedrørende patenter, særligt målrettet små og mellemstore virksomheder.

Udover det nye kompetencecenter for mikrochips er der afsat 140 mio. kr. på forskningsreserven 2025 til Innovationsfonden til et øget engagement i EU-programmet Chips Joint Undertaking (Chips JU). De ekstra midler skal, ligesom kompetencecenteret, styrke Danmarks rolle i udviklingen af især kvantechips i EU.

DTU kommer også til at stå i spidsen for det konsortium, som skal koordinere danske forsknings- og udviklingsinitiativer på området. Konsortiet består foruden DTU af Danmarks Nationale Metrologiinstitut, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Dansk Industri. Konsortiets opgave bliver at understøtte de danske initiativers fokus på henholdsvis udviklingen af kvantechips, produktion af mikrochips og chipdesign.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Mikrochips er en grundsten i den digitale omstilling, og derfor er det helt afgørende, at vi i en tid med geopolitiske spændinger styrker Europas økonomiske sikkerhed gennem investeringer inden for mikrochips. Med det nye kompetencecenter kan Danmark spille en væsentlig rolle i at gøre EU mere selvforsynende med mikrochips, og det kan på sigt få en rigtig positiv indflydelse på både Danmarks og EU's position i den globale teknologiudvikling.

Fakta

  • Etableringen af det danske kompetencecenter på mikrochipområdet sker som en del af EU-partnerskabet Chips Joint Undertaking. Partnerskabet understøtter implementeringen af forsknings- og innovationsaktiviteter under den europæiske Chips Act. Det overordnede formål med Chips Act er at styrke EU’s økonomiske sikkerhed inden for mikrochips.
  • Det danske kompetencecenter indgår i et bredt netværk af i alt 29 kompetencecentre, der bliver etableret rundt om i Europa. Formålet er at styrke det europæiske økosystem for mikrochips, særligt med fokus på små og mellemstore virksomheder og startups.
  • Kompetencecenteret medfinansieres af Europa-Kommissionen og får dermed en samlet finansiering på 57,2 mio. kr. i perioden 2024 til 2027.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsministeriet