Gå til indhold

Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Bruxelles for at drøfte avancerede materialer og rumlov

22. maj 2024
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Bruxelles for at deltage i møder om europæisk forskning og innovation. Der er blandt andet europæisk rumpolitik og avancerede materialer på dagsordenen.

Flere hundrede kilometer over jordens overflade svæver et problem, der vokser år for år. Mængden af objekter i kredsløb om jorden er vokset kraftigt det seneste årti og dermed også risikoen for sammenstød og rumskrot, der kan sætte vitale rumbaserede systemer ud af spillet. Det kan for eksempel være kommunikation, navigation eller klimaovervågning.

Det er bare én udfordring af mange, som en ny EU-rumlov forventes at adressere, men også Europas konkurrenceevne gennem rummet skal drøftes, når Europas forskningsministre mødes i Bruxelles torsdag formiddag.

Der er også emner i lavere luftlag på programmet. Formandskabet har lagt op til en drøftelse af forskning og innovation inden for avancerede materialer. Avancerede materialer er bevidst designet og konstruerede materialer til at vise overlegen ydeevne eller specielle funktioner.

Et eksempel på avancerede materialer er grafen. Det er et ekstremt tyndt og stærkt materiale, der overgår kobber som varmeleder. Det bruges for eksempel i tv-skærme, computere og smartphones. Efterspørgslen på avancerede materialer forventes at stige markant i de kommende år, for eksempel til produktion af vedvarende energi, batterier, nul-emissionsbygninger, halvledere, medicin og medicinsk udstyr, satellitter, løfteraketter eller fly. 

Derfor skal forskningsministrene blandt andet drøfte, hvordan forskning og innovation inden for avancerede materialer kan koordineres bedre på europæisk niveau og blandt medlemslandene, så flere får udbytte af den samlede forskning og innovation.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
 

- Det er vigtige emner, der er på programmet, som jeg ser frem til at drøfte med mine europæiske kollegaer. Forskning og innovation i rummet og i avancerede materialer spiller ind i mange relevante dagsordener som for eksempel klima, sikkerhed og sundhed, og derfor mener jeg, at der er brug for, at Europa skruer op for engagementet, så vi ikke ender som et teknologisk museum, der kan besøges på en mellemlanding mellem USA og Kina. Med EP-valg lige om hjørnet og et dansk formandskab i horisonten er der ekstra god grund til at vende blikket mod Bruxelles, hvor nøglen til at løse mange af kontinentets største udfordringer ligger.

Fakta

  • Når ministrene fra EU's medlemslande tager til Bruxelles for at træffe beslutninger, sker det på de såkaldte ministerrådsmøder.
  • Uddannelses- og forskningsministeren sidder i Konkurrenceevnerådet, der blandt andet beskæftiger sig med forskning og rummet. 
  • I anden halvdel af 2025 overtager Danmark EU-formandskabet. Forberedelserne er allerede godt i gang.
  • Når Danmark overtager EU-formandskabet, vil det være Danmark, som sætter dagsordenen og leder forhandlingerne i Ministerrådet. Som formandskabsland vil Danmark have stor indflydelse på at opnå gode kompromisser og komme i mål med vigtige resultater.
  • Formandskabet går på tur mellem EU’s medlemslande. Det enkelte medlemsland har formandskabet i et halvt år.

For yderligere oplysninger:


Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside