Gå til indhold

Åbning af center for klimaforskning i Nuuk

01. maj 2009
Grønland får nyt klimaforskningscenter, der skal forske i klimaforandringer og konsekvenser heraf for natur og samfund i de arktiske egne.

Klimaforskningscentret i Grønland åbner i dag, fredag 1. maj, i Nuuk efter en bevilling på 35 mio. kr. fra Videnskabsministeriet. Professor og marinbiolog Søren Rysgaard bliver chef for det nye center, Grønlands "klimauniversitet".

– Det er vigtigt at støtte netop denne forskning i Grønland, fordi den grønlandske befolkning bliver påvirket direkte af forandringerne. Samtidig vil det sikre, at dansk og grønlandsk klimaforskning kan få en endnu mere markant og fremskudt rolle i fremtiden, siger videnskabsminister Helge Sander.

I samarbejde med landsstyremedlem Tommy Marø har videnskabsministeren og bevillingen fra globaliseringspuljen skabt forudsætningerne for, at Danmark og Grønland fortsat kan give et vigtigt bidrag til forskningen i klimaændringerne og deres konsekvenser for naturen og samfundet i de arktiske egne.

På Grønland er landsstyremedlem for forskning Tommy Marø meget glad for at få et nyt klimaforskningscenter til Nuuk:

– I Grønland er vi meget glade for at huse dette klimaforskningscenter. Forhåbentlig vil det finde løsninger på mange af de udfordringer, som vi måske snart kommer til at opleve, siger Tommy Marø. Grønland bidrager også til finansieringen af det nye klimaforskningscenter. Blandt andet med kontorfaciliteter på Grønlands Naturinstitut i Nuuk, siger Tommy Marø.

Centrets chef, professor Søren Rysgaard har i de seneste fire år været professor på Grønlands Naturinstitut i Nuuk og har allerede etableret et blomstrende forskningsmiljø dér. Han vil fortsat have kontor på Naturinstituttet. Udover centerchefen bliver der ansat en professor eller lektor inden for samfundsvidenskaberne med tilknytning til Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, og derefter er forventningen, at der bliver sat fem-otte nye forskningsprojekter i gang.

Klimaforskningscentret i Grønland/Greenland Climate Research Center skal især beskæftige sig med effekterne af klimaændringerne, og hvordan vi kan tilpasse samfundet til at leve med dem. Netop i Arktis er der allerede nu synlige tegn på klimaforandringer med blandt andet indskrænkning i havisen og afsmeltning fra Indlandsisen.


Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved kontakt til informationschef Allan Boldt, tlf. +45 3392 9739, abo@vtu.dk.

Landstyremedlem for forskning i Grønland Tommy Marø kan kontaktes på tlf. +299 34 50 00.

Professor Søren Rysgaard, Grønlands Naturinstitut, kan kontaktes på tlf. +299 36 12 00, email rysgaard@natur.gl.

Handlinger tilknyttet webside