Gå til indhold

Analyse: Natur- og teknisk videnskab underprioriteres

22. september 2009
Nyt forskningsbarometer viser, at Danmark investerer markant mindre i naturvidenskab og teknisk videnskab end de øvrige OECD-lande. Undersøgelsen giver dansk forskning flotte karakterer.

Forskningsbarometer 2009 viser, at Danmark bruger relativt flere bevillinger til sundhedsvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab sammenlignet med udlandet.

Modsat forholder det sig med udgifterne til naturvidenskab, hvor Danmark ligger 20 procent under gennemsnittet i de øvrige OECD-lande. Det teknisk videnskabelige område fylder endnu mindre i Danmark, under 50 procent af gennemsnittet i udlandet.

– Det er en skæv dansk forskningsprofil, som bør gøre indtryk, både politisk op til de forestående globaliseringsforhandlinger og på universiteterne, hvor man drøfter de kommende års prioriteringer, siger videnskabsminister Helge Sander.

Erhvervs-finansiering halter

Forskningsbarometer 2009 viser også, at andelen af forskningsmidler fra erhvervslivet til de danske universiteter ligger meget lavt, sammenlignet med andre lande. Danmark ligger tæt på bunden, som nr. 27 ud af 34 lande, idet kun 2,5 pct. af universiteternes forskning er finansieret af erhvervslivet.

For Norge er den tilsvarende andel på 4 pct., i Sverige er den 5 pct., mens Finland ligger på 7 pct., og Island topper i Norden med 11 pct.

– Vi skal have gang i væksten og jobskabelsen i Danmark igen. Og hvis vi styrker forskningsindsatsen på naturvidenskab og teknisk videnskab på universiteterne, bør det kunne føre til flere samfinansierede projekter med erhvervslivet, siger Helge Sander.
– Offentlig-privat samarbejde er et fokusområde for regeringen. I forbindelse med aftalen om udmøntningen af Globaliseringspuljen er der i år afsat 150 mio. kr. til netop det formål.

Flotte karakterer til dansk forskning

Forskningsbarometer 2009 viser, at dansk forskning er af meget høj kvalitet og på mange indikatorer hører til blandt den absolutte internationale elite.

Målt på antal publikationer pr. mio. indbyggere ligger Danmark således nr. 3, kun overhalet af Schweiz og Sverige.

Og de danske forskeres publikationer har stor gennemslagskraft og anerkendes af kompetente fagfæller, idet de i høj grad citeres af andre forskere. Målt på antal citationer pr. publikation ligger Danmark nr. 2 efter Schweiz.

– Det er meget flotte placeringer, danske forskere her præsterer. Både med hensyn til mængden af forskningsartikler, som slipper gennem kritiske fagfællers bedømmelse, og den anerkendelse af forskningsresultaterne, som fagfæller leverer gennem citater, siger Helge Sander.

Danske forskere har også succes med at hente penge hjem til forskning i den internationale konkurrence om midlerne. Derimod er andelen af udenlandske forskere i Danmark fortsat lav sammenlignet med de øvrige OECD-lande – den laveste blandt de nordiske lande.

– Danske forskningsmiljøer er dygtige til at tiltrække finansiering fra udlandet, og de seneste tal fra EU's 7. rammeprogram viser også flot fremgang. Men vores relative placering viser, at vi bør styrke indsatsen for at hente internationale stjerneforskere til Danmark på et kortere eller længere ophold, siger videnskabsministeren.

Forskningsbarometer 2009 er første udgave af en international sammenligning af dansk forskningskvalitet og forskningsprofil.

Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved kontakt til informationschef Allan Boldt, tlf: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Yderligere information om Forskningsbarometer 2009 fås ved kontakt til Forsknings- og Innovationsstyrelsen:

  • Kontorchef Anette Dørge Jessen, tlf: 3544 6382, e-mail: andj@fi.dk.
  • Chefkonsulent Nikolaj Helm Petersen, tlf: 3395 5227, e-mail: nhp@fi.dk.
  • Fuldmægtig Morten Wied, tlf: 3395 5251, e-mail: mow@fi.dk.

Handlinger tilknyttet webside