Gå til indhold

Danmark får national biobank i verdensklasse

24. februar 2009
En forskningsbevilling til Statens Serum Institut på 121 mio. kr. fra Videnskabsministeriet og Novo Nordisk Fonden skal styrke dansk sundhedsforskning. Initiativet er til gavn for forskning i sygdommes årsager, deres forebyggelse og behandling.
– Med etableringen af en national biobank vil Danmark på endnu et forskningsområde lægge sig helt i front, siger videnskabsminister Helge Sander.

Danmark er allerede internationalt førende, når det gælder registerforskning, fordi vi er så gennemregistreret en befolkning. Nu får befolkningen og forskerne oveni en national biobank i verdensklasse. Biobanken vil være et sted, hvor det overskydende materiale fra for eksempel blod og vævsprøver udtaget fra patienter i sundhedsvæsenet opbevares.

Formålet med initiativet er at give danske og udenlandske forskere et unikt overblik over og adgang til mere end 15 millioner biologiske prøver i eksisterende såvel som fremtidige samlinger. Forskerne får mulighed for at koble biologisk materiale fra et individ med den store mængde yderligere oplysninger, der findes i de nationale registre inden for for eksempel sundhedsområdet.

Der bliver tale om en af verdens største biobanker og en internationalt set helt enestående ressource til stor gavn for dansk forskning.

Det samlede initiativ består af tre dele:

  1. Et dansk biobankregister med detaljeret information om hvilke prøver, der er til rådighed i det danske sundhedsvæsen og største forskningsbiobanker.
  2. En stor national biobank.
  3. Et koordinerende center for den nationale biobank.

Det samlede budget er på 121 mio. kr. og støttes med 36 mio. kr. af Videnskabsministeriet og 85 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden. En del af bevillingen fra Novo Nordisk Fonden er reserveret til udviklingsprojekter i biobanken.

– Den nationale biobank er et godt eksempel på en ny infrastruktur til stor gavn for dansk forskning. Det er den slags initiativer, der er med til at placere Danmark helt i front inden for den internationale biomedicinske forskning. Jeg er overbevist om, at biobanken vil være med til at gøre Danmark til en attraktiv samarbejdspartner for internationale forskningssamfund, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Det er fantastisk glædeligt, at Danmark nu får mulighed for fuldt ud at udnytte det potentiale, der ligger i de mange biologiske prøver, som sundhedssektoren har indsamlet. Der er ingen tvivl om, at det nationale biobankprojekt vil blive til stor gavn både for fremtidig forskning i forebyggelse og behandling af sygdomme, siger direktør for Novo Nordisk Fonden Gert Almind.

Projektet placeres på Statens Serum Institut, der i mere end 100 år har været Danmarks nationale laboratorium. Projektet er blevet til i samarbejde med sygehuse, universiteter og andre offentlige institutioner, der indsamler eller udnytter biologiske materialer.

– Det er et vigtigt initiativ ikke blot for instituttet, men for hele befolkningen. Det kommer på det helt rigtige tidspunkt. Vi glæder os til at gå i gang med opgaven og til samarbejdet med de mange forskere og institutioner, siger direktør for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen.

For yderligere information om biobanken kan direktør Gert Almind fra Novo Nordisk Fonden kontaktes på 3075 9035 eller gea@novo.dkeller sektordirektør fra Statens Serum Institut Mads Melbye på 3268 3163 eller mme@ssi.dk.

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem pressemedarbejder Charlotte Holst på 2211 0200 eller chhh@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside