Markant oprustning af dansk klimaforskning
– Vi har både brug for viden om de konkrete klimaudfordringer på kortere sigt – truslen om oversvømmelser og tilbagetrækning af de danske kystlinier – og de mere langsigtede klimaudfordringer, nationalt og regionalt. Forskningsbevillingerne er udtryk for en markant oprustning af dansk klimaforskning, siger videnskabsminister Helge Sander.
Det Strategiske Forskningsråd (DSF) udmønter bevillingen, som er et resultat af globaliseringsaftalen. Efter et udbud har DSF givet en bevilling på 29 mio. kr. til etableringen af Danmarks første, tværfaglige klimaforskningscenter. En del af bevillingen vil være betinget af et samarbejde med de danske kommuner.
Derudover har DSF givet en bevilling på ni mio. kr. til et strategisk forskningsprojekt, der skal udvikle nye metoder og løsninger til at beskytte mod havvandsstigninger og kysterosion.
I spidsen for det nye danske Center for Regionale Klimaforandringer står Jens Hesselbjerg Christensen fra Danmarks Meteorologiske Institut. Herudover deltager en række udenlandske klimaeksperter, bl.a. fra et af verdens førende klimaforskningscentre, Bjerknes Centre for Climate Research i Bergen, og fra University College of London.
En af det nye danske centers vigtigste opgaver bliver at skabe mere grundlæggende viden om fremtidens klima. En anden vigtig opgave bliver at forsyne de enkelte kommuner og regioner med ny viden, som de skal bruge for at kunne imødegå klimaforandringerne her og nu.
I begge forskningsprojekter lægges der stor vægt på samarbejdet mellem kommunale teknikere og planlæggere og forskningsinstitutionerne.
Det Strategiske Forskningsråd har betinget en del af bevillingen til det nye danske forskningscenter af, at der kommer en reel inddragelse af kommunerne. Det er vigtigt, fordi resultaterne skal kunne anvendes i kommunernes daglige arbejde med klimatilpasning.
Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved henvendelse til Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf: 3392 9739, abo@vtu.dk.
Yderligere oplysninger om DSF-bevillingerne fås ved henvendelse til Forsknings- og Innovationsstyrelsen, specialkonsulent Klaus Rosenfeldt Jakobsen, tlf.: 3544 6263, krja@fi.dk.
Fakta om Danmarks nye Klimaforskningscenter og forskningsprojektet
Det nye klimacenter hedder Centre for Regional Change in the Earth System (CRES). Det skal ledes af Jens Hesselbjerg Christensen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Centret vil arbejde for at levere ny viden om klimaet og udvikle operationelle tilpasningsstrategier, som kan imødegå effekterne af de globale og lokale klimaforandringer. Den samlede bevilling til klimaforskningscentret er på 29 mio. kr.
Forskningsprojektet, Danske Kyster og Klimatilpasning, som omhandler oversvømmelsesrisici og kysttilbagerykning, ledes af Rolf Deigaard fra Dansk Hydraulisk Institut (DHI). Forskningen skal bl.a. forbedre modeller til beskrivelse af zonerne på kysterne og udvikle nye teknikker til beskyttelse af oversvømmelse og modvirke erosion. Bevillingen er på 9,3 mio. kr.
Handlinger tilknyttet webside