Gå til indhold

Ny rekord-søgning til universiteterne

17. juli 2009
Den hidtidige rekord bliver i år slået med otte procent flere ansøgninger til universiteterne. De skærpede faglige adgangskrav har altså ikke ført til færre ansøgere, siger videnskabsminister Helge Sander.

Årets søgning til universiteterne slår alle rekorder. Efter sidste års historisk lave niveau er bunken af ansøgninger til universiteternes bacheloruddannelser i år otte procent større end i det hidtidige rekordår, 2007.

– Det er meget positivt, at 29.500 unge i år har søgt ind på universiteterne. Det viser, at sidste års fald var en enlig svale, og de skærpede faglige adgangskrav har altså ikke ført til færre ansøgere. Tværtimod, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Dermed kan årets store ansøgningstal i de kommende år forhåbentlig følges op af mindre frafald og kortere studietid, hvilket netop var vores mål med de skærpede faglige adgangskrav.
– På baggrund af en analyse af sidste års fald i søgningen til universiteterne kan vi pege på fire forhold, der har bidraget til årets rekordsøgning. De unge har ikke samme jobmuligheder som sidste år, og der har været mulighed for fagsupplering for de unge, som ellers ikke kunne indfri de skærpede adgangskrav.
– Der er nu også ekstra tilskyndelse til at søge inden for de første to år efter den adgangsgivende eksamen. Og for det fjerde har vi i samarbejde med Undervisningsministeriet i år gennemført en målrettet brevkampagne, hvor vi har skrevet til de unge, som endnu ikke er i gang med en videregående uddannelse, siger Helge Sander.

Antallet af ansøgninger* er steget med 29 procent i forhold til 2008, men der er stor spredning blandt universiteterne fra et plus på fire procent til Roskilde Universitet til en fordobling af ansøgerne til IT-Universitetet. På de to største universiteter, Københavns Universitet og Aarhus Universitet, er antallet af ansøgere i forhold til 2008 steget med henholdsvis 46 og 36 procent. I forhold til 2007 er stigningen på de to universiteter henholdsvis 12 og 17 procent.

Antallet af ansøgere* er steget inden for alle fagområder – fra et plus på syv procent til de teknisk videnskabelige uddannelser til et plus på 54 procent inden for sundhedsvidenskab. I forhold til det hidtidige rekordår 2007 viser søgningen også et plus for alle fagområder. De største fremgange fra 2007 henter samfundsvidenskab med plus 14 procent og teknisk videnskab med ti procent.

De tre universiteter, som traditionelt tiltrækker flest førsteprioritets-ansøgninger – Københavns Universitet, Aarhus Universitet og CBS – har i år forøget deres andel, så tre ud af fire ansøgere i år har et studie på disse universiteter som deres førsteprioritet.


Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved kontakt til informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

For spørgsmål til statistikken for ansøgninger til universiteterne rettes kontakt til fuldmægtig Karen Lisbeth van Deurs, Universitets- og Bygningsstyrelsen, tlf.: 7226 5556, kvi@ubst.dk.

* Der henvises, som anført i det tilknyttede notat, til ansøgernes førsteprioriteter.

[Pressemeddelelsen indeholdt links til sider, som ikke længere er aktive. Disse links er fjernet fra pressemeddelelsen. Se i stedet hovedtal om søgning og optag på videregående uddannelser]

Handlinger tilknyttet webside