Gå til indhold

Offentlig forskning: Indtægter fra salg af viden fordobles

25. juni 2009
Indtægter fra kommercialisering af offentlig forskning steg fra 38 mio. kr. i 2007 til 83 mio. kr. sidste år. Andre tal tyder dog på stagnation, og videnskabsminister Helge Sander ønsker styrket fokus på området.

Overskuddet fra kommercialisering på danske universiteter, sygehuse og sektorforskningsinstitutioner steg fra 3 mio. kr. i 2007 til knap 44 mio. kr. i 2008.

– Det er et rigtig flot resultat, der primært er baseret på én kommerciel fuldtræffer, som man bestemt skal glæde sig over, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Andre nøgletal viser dog, at man ikke sidste år overvandt den mere generelle tilbagegang i kommercialiseringsaktiviteter fra 2006 til 2007. Derfor skal fokus styrkes på opfindelser, patenter, licenser og samarbejdsaftaler med erhvervslivet.

Antallet af opfindelser faldt således med 17 procent fra 2007 til sidste år, mens antallet af patentansøgninger og antallet af solgte patenter og licenser stort set var uændret. Der blev etableret 11 nye spinout virksomheder i 2008 mod 8 året før, men det er stadig under niveauet for 2006.

– Fra og med i år har universiteterne fået friere rammer i arbejdet med at nyttiggøre forskningsresultater, ved at vi har revideret loven om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner. Jeg ser nu frem til, at man aktivt vil udnytte de nye muligheder, siger Helge Sander.

Videnskabsministeren henviser også til de nye modelaftaler for virksomheder og universiteter, som Johan Schlüter-udvalget har udarbejdet. Ekspertgruppen har for et halvt år siden offentliggjort en værktøjskasse, som begge parter kan benytte for at lette arbejdet med at etablere aftaler om patentrettigheder og samarbejde.

Store forskelle mellem institutionerne

Statistikken over kommercialiseringsaktiviteter viser, at institutionerne klarer sig meget forskelligt. Blandt andet kan det nævnes, at:

  • Statens Serum Institut hentede sidste år 49 mio. kr. på kommercialisering mod knap ni mio. kr. året før
  • DTU nåede sidste år 21 mio. kr. i tilsvarende indtægter mod 11 mio. kr. i 2007
  • DTU står for 9 ud af 10 indgåede licensaftaler vedrørende software sidste år
  • Københavns Universitet står for 12 ud af 26 indgåede licensaftaler vedrørende patenter sidste år

Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved kontakt til Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf 3392 9739, abo@vtu.dk.

Yderligere information om 2008-statistikken fås ved kontakt til chefkonsulent Kåre Jarl, Forsknings- og Innovationsstyrelsen, tlf.: 3392 9735, kja@fi.dk.

Handlinger tilknyttet webside