Gå til indhold

Politisk aftale om Erasmus Mundus uddannelser på plads

26. juni 2009
Regeringen har sammen med Socialdemokraterne indgået en politisk aftale om den fremtidige regulering og finansiering af de såkaldte Erasmus Mundus uddannelser.

Aftalen sikrer, at danske universiteter fortsat vil kunne deltage aktivt i de prestigefyldte videregående eliteuddannelser i EU. Samtidig vil danske studerende fremover – via udlandsstipendieordningen – få mulighed for at finansiere de dele af uddannelsen, der foregår ved udenlandske universiteter, hvor der måtte være deltagerbetaling.

Hovedelementerne i aftalen, som er forhandlet på plads af partiernes ordførere, hhv. Charlotte Dyremose (K), Kirsten Brosbøl (S) og Malou Aamund (V), sammen med videnskabsminister Helge Sander, er:

  • De danske universiteter kan i samarbejde med udenlandske universiteter udbyde Erasmus Mundus uddannelser, hvis uddannelsen bliver akkrediteret positivt og godkendt.
  • Der ydes taxametertilskud til EU/EØS-studerende for de dele af en Erasmus Mundus uddannelse, der gennemføres ved et dansk universitet.
  • Studerende, der er berettiget til dansk SU, kan finansiere eventuelle studieafgifter ved studieophold i udlandet med udlandsstipendier. Dette gælder, selv om de derved opnår udlandsstipendium i mere end to år.
  • Universiteterne må ikke indgå aftaler om Erasmus Mundus uddannelser med universiteter, som opkræver studieafgifter, der overstiger det danske udlandsstipendium.
  • Der fastsættes nærmere regler for uddannelsen i Danmark, herunder vedrørende adgang, optag, udstedelse af eksamensbevis mv.
  • Det skal fremgå af universitetets Erasmus Mundus aftale, at de studerende, der går på uddannelsen, skal være optaget på ét af de universiteter, hvor uddannelsen gennemføres. Det er det optagende universitets ansvar, at de studerende orienteres om deres rettigheder og de vilkår, der gælder for uddannelsen, herunder under studieophold i udlandet. Det er endvidere det optagende universitets ansvar at sikre, at den studerende kan gennemføre hele uddannelsen, og at der efter afsluttet uddannelse bliver udstedt et gyldigt eksamensbevis.

Handlinger tilknyttet webside