Gå til indhold

Sander griber ind for at sikre større tillid til forskningsråd

17. august 2009
Evalueringsrapport har sat spørgsmålstegn ved Det Frie Forskningsråds bevillingspraksis. Det har fået videnskabsminister Helge Sander til at iværksætte en række initiativer.
– Der skal til hver en tid herske tillid til og troværdighed omkring uddelingen af forskningsmidler i Danmark. Derfor kan jeg som videnskabsminister selvfølgelig ikke sidde det overhørigt, når en uafhængig evalueringsrapport konkluderer, at der hviler en negativ skygge over rådssystemet som følge af høje bevillingsprocenter hos rådsmedlemmer, der søger midler i eget råd, siger videnskabsminister Helge Sander, der straks har iværksat en række initiativer.
– Jeg modtog et udkast til evalueringsrapporten i forbindelse med en høringskonference den 24. juni og udbad mig med det samme et handlingskatalog. Hen over sommeren har jeg gjort mig en række overvejelser om det videre forløb, ikke mindst hvad angår anbefalingerne omkring en større brug af eksterne aktører, siger Helge Sander.

Videnskabsministeren har på denne baggrund i dag mandag den 17. august orienteret Folketingets Videnskabsudvalg om de administrative ændringer, der nu foretages som følge af rapporten. Samtidig understreger han, at den foreløbige evalueringsrapport ikke har påvist ulovligheder eller andre ureglementerede handlinger i forbindelse med uddelingerne. Formålet med ministerens initiativer er at sikre større tillid til og gennemskuelighed omkring rådssystemet.

– Den internationale profil i rådene skal styrkes med flere rådsmedlemmer fra andre lande og en øget brug af internationale ekspertbedømmelser – de såkaldte peer reviews. Det er vigtigt for at sikre større tillid, når det skal vurderes, hvilke forskningsprojekter der tildeles midler, siger videnskabsminister Helge Sander.

Allerede om få uger indkalder Videnskabsministeriet forslag til internationale kandidater til de faglige forskningsråd. Disse kandidater skal indgå i en database, hvorfra der kan rekrutteres nye medlemmer i forbindelse med eventuelle udtrædelser i 2009 og ved udpegninger i 2010.

Den foreløbige evalueringsrapport peger desuden på, at de netværk, som rådsmedlemmerne indgår i, tilsyneladende modtager flere bevillinger end andre. Det får ministeren til at forstærke overvågningen af bevillingspraksis.

– Vi vil løbende fremlægge en statistik, der belyser, hvordan bevillingerne rent faktisk udvikler sig dels for rådsmedlemmerne selv og dels for deres faglige netværk. På denne måde vil der kunne sikres en større gennemsigtighed i forbindelse med uddelingen af forskningskroner, siger Helge Sander.

Den endelige evalueringsrapport offentliggøres tirsdag den 25. august 2009.


Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via kommunikationschef Niels Hovmand på mobiltelefon: 4082 8958 eller e-mail: nho@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside