Gå til indhold

Stærk støtte til super-forskningsanlæg i Øresundsregionen

29. maj 2009
Der er meget stærk europæisk opbakning til, at Øresundsregionen bliver vært for et nyt europæisk forskningsanlæg – verdens største mikroskop – til 11 mia. kr.
– Vi er kommet et meget væsentligt skridt nærmere, at et forskningsanlæg i verdensklasse bliver placeret i Øresundsregionen. En beslutning, der vil være af stor betydning for erhvervs-, forsknings- og uddannelsesmiljøerne i både Sverige og Danmark, siger videnskabsminister Helge Sander.

Det er et tæt, svensk-dansk parløb, som ligger bag den stærke opbakning på et møde i går aftes i Bruxelles mellem de interesserede europæiske landes forskningsministre.

– Der er endnu ikke en formel beslutning om placeringen. Men ESS Skandinavien fik på mødet tilslutning fra Frankrig, Tyskland, Polen, Norge, Estland og Letland. Vi står derfor meget fordelagtigt i spørgsmålet om, hvor forskningsanlægget skal placeres, siger Helge Sander.

Forskningsanlægget ESS – European Spallation Source – bliver verdens største mikroskop.

– Et forskningscenter som dette vil tiltrække de dygtigste forskere og studerende og give et tydeligt plus på videnbalancen for både Sverige og Danmark, siger Helge Sander.
– Udover at løfte uddannelses- og forskningsmiljøet i hele Øresundsregionen vil ESS også tiltrække innovative videnvirksomheder og få en betydelig og positiv effekt på erhvervsudviklingen.

De europæiske lande, der bakker op bag ESS, har valget mellem en placering i Øresundsregionen, Spanien og Ungarn, som alle har tilbudt at huse ESS-anlægget. Efter mødet i går skal de interesserede lande nu skriftligt bekræfte og tilkendegive, hvilken placering de støtter, således at det mere konkrete forberedelses- og analysearbejde nu kan sættes i gang.

Det dansk-svenske parløb for at få ESS til Øresundsregionen har været intensiveret de seneste par måneder, efter at videnskabsminister Helge Sander og Sveriges forskningsminister Lars Leijonborg i begyndelsen af april undertegnede en aftale om et omfattende forskningssamarbejde.

I samarbejdsaftalen hedder det blandt andet, at Danmark og Sverige arbejder for at få de andre nordiske lande og Baltikum med bag ESS i Øresundsregionen. Den danske medfinansiering som medvært for ESS vil ifølge aftalen udgøre 12,5 pct. af etableringsomkostningerne, svarende til ca. 1,4 mia. kr.

Når ESS efter planen står færdig i 2020 vil det være verdens stærkeste neutronkilde, som også kan kaldes for verdens største mikroskop. Teknologien kan også sammenlignes med røntgen, som bl.a. gør det muligt at tage billeder af knogler, selv om de er dækket af væv og muskler.


Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved henvendelse til informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Yderligere information om ESS og den dansk-svenske aftale fås ved henvendelse til Forsknings- og Innovationsstyrelsen, specialkonsulent Morten Scharff, tlf.: 7226 5530, msc@fi.dk.

Handlinger tilknyttet webside