Gå til indhold

Stor forskel på universiteternes uddannelsestilbud

17. juni 2009
Ens statstilskud giver vidt forskellige antal undervisnings- og vejledningstimer for de studerende – også i sammenlignelige studiefag.

En ny analyse fra konsulentfirmaet McKinsey om danske universiteter og sektorforskningen er i dag, onsdag den 17. juni, blevet offentliggjort.

– Der er en bemærkelsesværdig stor spredning i antallet af undervisnings- og vejledningstimer på universitetsuddannelserne. Også inden for hvert af de tre taxameterniveauer og inden for sammenlignelige studiefag, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Jeg håber, at vi kan få en konstruktiv dialog om disse tal, så det bliver nemmere for de studerende – og for skatteborgerne – at vurdere, hvad universiteterne leverer for taxametertilskuddet. Og om der skulle være forskelle i kvaliteten og kvantiteten af de tilbudte undervisnings- og vejledningstimer på sammenlignelige uddannelser, så man kan lade sig påvirke af de bedste uddannelsesforløb.

Analysen præsenterer bl.a. en opgørelse af totalomkostninger for universitetsuddannelser, der på alle tre taxameterniveauer ligger højere end taksterne.

– Det er en naturlig følge af opgørelsesmetoden, hvor man eksempelvis indregner udgifter til laboratorier, som typisk finansieres af forskningsbevillingerne.

Omkostningerne til generel administration og drift udgør ifølge analysen 17 pct. af universiteternes omsætning, og omkostningerne til administration i tilknytning til forskning, uddannelse, rådgivning og formidling udgør yderligere 14 pct. af omsætningen.

– Analysen fastslår endvidere, at den markante stigning i bevillingerne til forskning over de seneste år har været fordelt ligeligt på basismidler og konkurrenceudsatte midler.
– Nu sender vi analysen til kommentering hen over sommeren, således at vi i slutningen af august har de interesserede parters holdninger inden de politiske forhandlinger, siger Helge Sander.
– Vi vil efterfølgende indlede en dialog med universiteterne om tilrettelæggelsen af de administrative opgaver.

Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved kontakt til informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

For yderligere information om McKinsey-analysen kan chefkonsulent Mikkel Leihardt kontaktes på tlf: 7226 5528, mle@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside