Gå til indhold

Studieophold i udlandet er stadig mere populært

09. september 2009
Flere unge tager en del af deres uddannelse i udlandet, men når det gælder en hel uddannelse er tallet faldet. Her vil udlandsstipendier givetvis vende udviklingen, mener videnskabsminister Helge Sander.
– Det er glædeligt, at flere danske unge rejser ud for at tage en del af deres uddannelse i udlandet. De unge, der uddanner sig i udlandet, får et stort personligt udbytte af opholdet, og det giver samtidig danske universitetsmiljøer adgang til nye internationale netværk og ny viden, siger videnskabsminister Helge Sander.

I 2007-08 tog knap 3700 danske universitetsstuderende på udvekslingsophold, en fremgang på fem procent i forhold til året før. I alt var godt 5.100 studerende fra de videregående uddannelser på udvekslingsophold.

En del heraf er rejst ud med tilskud fra EU's udvekslingsprogram Erasmus. Knap 2000 danske studerende rejste af sted via Erasmus i 2007-08, hvilket er en markant stigning på cirka 26 procent. i forhold til året før. Stigningen skyldes, at det nu er muligt at komme på praktikophold i udlandet med tilskud fra Erasmus.

Antallet af danske studerende, der rejser ud for at tage en hel uddannelse i udlandet, har til gengæld været faldende i de senere år – også i 2007-08, hvor knap 3150 danskere på en hel videregående uddannelse i udlandet er cirka tre procent færre end året før.

– Den nye ordning med udlandsstipendier vil givetvis betyde, at flere rejser ud for at få en kandidatuddannelse. Dermed kan danske studerende tage det statslige tilskud til en tilsvarende dansk uddannelse med til udlandet, siger Helge Sander.

De studerendes udrejsemønstre belyses i den nyeste statistik for international mobilitet på de videregående uddannelser, der er udarbejdet af Videnskabsministeriets styrelse for internationalisering af uddannelser (CIRIUS).

Det fremgår også af statistikken, at det samlede antal af internationale studerende, der kommer til Danmark for at læse, fortsat stiger.

På universiteterne er antallet af udvekslingsstuderende steget med godt ti procent fra 2006-2007 – fra cirka 4500 til ca. 5000 i 2007-2008. Modsat er antallet af internationale studerende på en hel universitetsuddannelse i Danmark (bachelor, kandidat og ph.d.) faldet fra knap 5400 til cirka 5150 i 2007-2008.


Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander kan fås ved kontakt til Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739.

Spørgsmål til statistikken kan rettes til CIRIUS, kontorchef Morten Overgaard, tlf.: 3395 7067, mo@ciriusmail.dk.

Handlinger tilknyttet webside