Gå til indhold

Ugens tal: DTU har landets yngste kandidater

19. marts 2009
Typisk er danske studerende 28 år, når de er færdige med deres kandidatuddannelse. Men alderen varierer med over to et halvt år afhængigt af, hvilket af de otte universiteter, den studerende kommer fra.
– De nyuddannede danske kandidater er blandt verdens ældste. Det er hverken til gavn for de unge selv eller samfundet. Undersøgelser viser blandt andet, at jo yngre man er, når man får sin kandidattitel, jo højere løn får man resten af livet. Derfor er det vigtigt, at vi sætter fokus på, hvordan de studerende kan undgå at sidde fast i studierne, siger videnskabsminister Helge Sander.

En dansk gennemsnitsstuderende er 28,2 år, før kandidatgraden er fuldført. Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet og Handelshøjskolen i København har de yngste kandidater, mens IT-Universitetet og Roskilde Universitet har de ældste.

Der er flere faktorer, som har betydning for kandidaternes alder. Blandt andet hvor gamle de studerende er ved begyndelsen af uddannelsen, og hvor lang tid de er om at gennemføre uddannelsen.

– De sidste fem år har vi set et markant fald i, hvornår unge påbegynder en uddannelse. Men regeringen har også sat ind på en række andre områder. For eksempel er der indført bedre studievejledning, specialefrister og mulighed for hurtigere reeksamen. Nu må de enkelte universiteter lære af hinanden, siger Helge Sander.

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem pressemedarbejder Charlotte Holst på 2211 0200 eller chhh@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside