Gå til indhold

Ugens tal: Markant flere basismidler til universiteterne

27. august 2009
Inden for de seneste fem år er universiteternes forskningsbevillinger vokset med 20 procent. Væksten står i skærende kontrast til påstande om faldende bevillinger, mener videnskabsministeren.

Danske universiteter har aldrig modtaget større basisbevillinger, end tilfældet er i dag. Således er bevillingerne vokset fra i alt knap 6 mia. kroner i 2005 til godt 7,1 mia. kroner i 2009.

Regeringens finanslovsudspil for 2010 viser et mindre fald i universiteternes basisbevillinger fra 2009 til 2010 på godt 50 mio. kroner. Men efterårets forhandlinger om knap 900 mio. kroner på forskningsområdet, vil dog utvivlsomt justere dette tal til en fortsat vækst i basisbevillingerne.

En opgørelse fra Videnskabsministeriet over udviklingen i basismidler til forskning fra 2005-2009 viser en vækst på i alt 20 procent.

På Danmarks største universitet – Københavns Universitet – er basisbevillingerne vokset fra godt 2 mia. kroner i 2005 til godt 2,4 mia. kroner i 2009, mens bevillingerne til Aarhus Universitet er vokset fra godt 1,3 mia. kroner til godt 1,5 mia. kroner i perioden.

– De løbende påstande om faldende basismidler til universiteterne må nu forstumme. Tallene viser en klar tendens – alle universiteter har oplevet en stigning i de faste overførsler over de seneste fem år. Hertil kommer selvfølgelig, at universiteterne også får glæde af de mange midler, der er afsat andre steder i forskningssystemet, siger videnskabsminister Helge Sander.

Videnskabsministeren henviser til, at de offentlige bevillinger til forskning og udvikling også uddeles via Det Fri Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, Grundforskningsfonden samt Højteknologifonden, som alle har oplevet stigninger de senere år.

Det samlede offentlige budget til forskning og udvikling er vokset fra cirka 13,3 mia. kroner i 2005 til cirka 18,4 mia. kroner i finanslovsforslaget for 2010, svarende til 1,04 pct. af BNP.


Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via kommunikationschef Niels Hovmand på mobiltelefon: 4082 8958 eller e-mail: nho@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside